Молдова просить допомоги прикордонного агентства ЄС на кордоні з Україною

18:20 10.03.2022

Уряд Молдови веде переговори з Frontex, агентством прикордонної поліції ЄС, щодо допомоги у забезпеченні безпеки кордону з Україною.

Про це заявив міністр закордонних справ Молдови Ніку Попеску, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Politico.

«Зараз у нас також є серйозні проблеми з управлінням кордоном», – сказав Попеску, оскільки країна переживає наплив біженців та бореться економічною кризою, спричиненою вторгненням Росії в Україну. Попеску зазначив, що через заборону України на виїзд з країни чоловіків відповідного віку «ми виявляємо все більшу кількість нелегальних перетинів кордону вночі».

«Нам потрібна допомога від Frontex. Ми також шукаємо допомоги від країн-членів ЄС, насамперед, у техніці, а з Frontex ми очікуємо певної підтримки з обладнанням та персоналом» – зазначив міністр.

Зараз Молдова розробляє «правову основу» для потенційної присутності Frontex в країні, сказав Попеску, додавши, що уряд «також очікує, що можуть виникнути ризики контрабанди зброї».

Попеску сказав, що останні дані про біженців свідчать про уповільнення кількості щоденних перетинів. За його словами, до України прибуло понад 270 тис. українських біженців, з них 107 тис. залишилися, а 46 тис. – неповнолітні. За його словами, близько 90% усіх дорослих і дітей перебувають у приватних будинках молдован, які їх прийняли, а решта – у комунальних закладах.

Теми:

Ще на цю тему