Денісова: Вивезені до Росії жителі ОРДЛО майже дві доби - без їжі та сну

12:40 21.02.2022

Вивезені в Ростовську область під приводом евакуації жителі тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей майже дві доби перебувають без їжі та сну.

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денiсова повідомила в Телеграмі.

«Громадяни України, жителі ОРДЛО, яких примусово евакуювали до Ростовської області РФ, позбавлені права на гідні умови життя. Жінки з дітьми та люди літнього віку майже дві доби перебувають без їжі та сну в неопалюваних автобусах, а місця тимчасового розміщення, де їх планували оселити - зачинені», – зазначила вона.

За даними Денісової, російська влада не вживає заходів для забезпечення евакуйованих тимчасовим житлом, гарячим харчуванням, медичними послугами, чим порушує частину першу статті 55 Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року (Четверта Женевська конвенція), згідно з якою держава-окупант зобов'язана за допомогою всіх наявних засобів забезпечувати цивільне населення всіма необхідними ресурсами.

У порушення статті 8 Європейської Конвенції з прав людини, яка гарантує право на повагу до приватного та сімейного життя, дехто з евакуйованих громадян України були розміщені у спортивній залі міста Таганрог Ростовської області.

Денісова звернулася до уповноваженої з прав людини в Російській Федерації Тетяни Москалькової із закликом забезпечити належні умови перебування громадян України в Російській Федерації та надати необхідну допомогу, зокрема безкоштовні юридичні консультації й гуманітарну допомогу.

Також омбудсман закликала генерального комісара Управління Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй у справах біженців, світову спільноту негайно відреагувати на факти порушення РФ статті 49 Конвенції про захист цивільного населення під час війни щодо незаконної евакуації громадян України на територію країни-окупанта.

Як повідомляв Укрінформ, 18 лютого жителі окупованого Донецька отримали на свої телефони від місцевого оператора мобільного зв'язку «Фенікс» смс-повідомлення із закликом про екстрену евакуацію. Місцеві повідомили, що окупаційна влада Донецька увімкнула «залякувальне завивання гучної сирени цивільної оборони, як раніше перед бомбардуванням у роки Другої світової війни».

Водночас президент Росії Путін пообіцяв кожному жителю ОРДЛО по 10 тисяч рублів, якщо вони погодяться на евакуацію на територію Ростовської області.

Згодом стало відомо, що сотні людей з тимчасово окупованої території Донецької області, які були вивезені під приводом евакуації, провели ніч у холодних автобусах, без харчування.

Тим часом у Ростовській області РФ через наплив жителів тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей був запроваджений режим надзвичайної ситуації.

Ще на цю тему