Окупанти почали облави на чоловіків після оголошення «мобілізації» в ОРДЛО

08:20 21.02.2022

На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей чоловіків насильно забирають до лав незаконних збройних формувань.

Про це повідомляє Оперативно-тактичне угруповання «Схід» у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Російські окупанти забирають всіх хто потрапляє у їхнє поле зору, людей із захворюваннями, представників криміналітету, людей похилого віку та навіть неповнолітніх. Важливо щоб майбутнє гарматне м'ясо, а саме таке ставлення окупаційної влади до громадян, могло тримати у руках зброю», - йдеться в повідомленні.

Водночас тим, хто не бажає гинути за окупантів, погрожують реальними тюремними строками, додали в ОТУ «Схід».

«Людей зупиняють на вулицях спеціально створенні патрулі. На всіх пунктах виїзду за межі ОРДЛО всіх чоловіків забирають та відправляють до пунктів військового збору на спеціально підготовлених для цих цілей військових автомобілях. Також були зафіксовані випадки, коли людей заманювали під виглядом евакуації», - повідомили в угрупованні «Схід».

Крім того, Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова поінформувала про облави так званого міністерства державної безпеки «ДНР» та «ЛНР» на чоловіків.

«За інформацією, отриманою від партнерських правозахисних організацій, які працюють в ОРДЛО, після оголошення загальної мобілізації на непідконтрольних уряду України територіях почалися облави так званого міністерства державної безпеки «ДНР» та «ЛНР»», - зазначила омбудсмен.

За її словами, призову підлягають навіть неповнолітні хлопці віком від 17 років.

У так званих «військових училищах» ЛДНР курсантам, яким 16-18 років, віддано наказ про приведення до бойової готовності с подальшою участю у бойових діях, повідомила Денісова.

Омбудсмен наголосила, що такі дії порушують статтю 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє залучення дітей до збройних конфліктів.

Вона закликала Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), міжнародні правозахисні організації відреагувати на втягування дітей в збройний конфлікт та факти примусового призову дітей, громадян України, на тимчасово окупованих територіях, до лав незаконних збройних формувань.

Як повідомлялося, окупанти в ОРДЛО оголосили примусову мобілізацію, а також розпочали масову «евакуацію» місцевих жителів до Росії. З фейкового приводу: начебто Україна незабаром почне «вторгнення».

В Україні спростували повідомлення російської пропаганди і наголосили, що не проводять і не планують жодних наступальних операцій.

Ще на цю тему