Рада закликає світ не визнавати «незалежність» самопроголошених «Л/ДНР»

19:40 15.02.2022

Верховна Рада звернулася до ООН, Єврокомісії, Європарламенту, ПАРЄ, ПА ОБСЄ, ПА НАТО, урядів і парламентів держав світу щодо невизнання незалежності самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Як повідомляє кореспондент Укрінформ, за відповідну постанову проголосував 331 народний депутат.

Згідно з текстом документа, ВР рішуче засуджує будь-які спроби Росії визнати незалежність самопроголошених «Луганської народної республіки» та «Донецької народної республіки». Так, український парламент закликає міжнародну спільноту не визнавати можливі рішення РФ, які стосуватимуться незалежності цих утворень.

Окрім цього, Верховна Рада закликає міжнародні організації підтвердити територіальну цільність держави та її недоторканність в межах міжнародно визнаних кордонів, рішуче засудити будь-які дії Росії, спрямовані на погіршення безпекової ситуації у світі в цілому, та в Україні зокрема.

Водночас український парламент звертається з проханням розглянути питання правових підстав перебування Російської Федерації у складі постійних членів Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй та провести термінове засідання Ради безпеки ООН щодо ескалації конфлікту на державних кордонах України. Своєю чергою, у документі міститься заклик до невідкладного застосування додаткових санкційних механізмів щодо Росії задля упередження подальшої ескалації конфлікту.

Раніше Верховна Рада ухвалила звернення до Організації Об'єднаних Націй, Європейського парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї НАТО, Парламентської асамблеї ОЧЕС, урядів та парламентів іноземних держав у зв'язку з ескалацією Російською Федерацією безпекової ситуації навколо України.

Напередодні у ЗМІ поширювалася інформація, що Рада Державної думи РФ планує підготувати для пленарного засідання, яке відбудеться у вівторок, 15 лютого, два проєкти постанов про звернення до президента Росії Володимира Путіна з проханням визнати незалежність самопроголошених "Л/ДНР".

Ще на цю тему