Шуфрич володіє маєтком в Криму, зареєстрованим за російським законодавством

17:00 18.02.2022

Родина народного депутата від ОПЗЖ Нестора Шуфрича зареєструвала за російським законодавством придбані у 2013 році земельні ділянки та маєток у селищі Сімеїз на південному березі окупованого Криму, та придбала нерухомість тут і після анексії півострова Росією.

Як пише ZN.UA, про це йдеться в розслідуванні журналістів «Схеми».

Сам Шуфрич підтвердив, що його сім’я має нерухомість на окупованому півострові, але заявив, що оформлення майна в Криму за російськими законами «дозволено українськими законами», хоча це не відповідає дійсності. З правової точки зору такі дії – це фактичне визнання законів РФ у Криму та легітимізація влади окупантів на українському півострові.

Маєток у Симеїзі Шуфричі придбали у давнього соратника Віктора Медведчука у 2013 році. Тоді інвестиційна компанія «Спорт-тур» родини Медведчука продала півтора гектари землі на кримському узбережжі за 3 млн 300 тисяч гривень, при тому, що зазначена у документі експертна оцінка складає 5,5 мільйонів гривень. Недобудований маєток на 4,5 тисячі квадратних метрів покупцям обійшовся ще у близько 11 мільйонів гривень.

Маєток Шуфріча в окупованому Сімеїзі. Фото з сайту ZN.UA

Угоду від імені «Авто бізнес груп», яка купила майно, підписав її директор – Віктор Вікторович Сидорук, який кілька скликань поспіль є помічником народного депутата Нестора Шуфрича. Водночас з 2021 року кінцевим бенефіціаром «Авто бізнес груп» офіційно значиться Іван Шуфрич – 81-річний батько Нестора Шуфрича.

Журналісти зазначають, що офіційно Іван Шуфрич не мав значних доходів від підприємницької діяльності з 1999 року, принаймні для українських податкових органів. А от його син Нестор Шуфрич входить в рейтинги найбагатших людей України.

Водночас навесні 2021 року вступив у дію указ Путіна, який забороняє іноземним громадянам – якими, за версією російського президента, також є українці – володіти землею у Криму. Однак на російській кадастровій карті система не дозволяє отримати актуальні дані про власників землі Шуфричів.

«Таке іноді зустрічається, коли ділянка належить якимось впливовим людям, які хотіли би це приховати», – пояснив ситуацію журналіст-розслідувач видання Meduza Іван Голунов.

Проте журналісти все ж знайшли в російському реєстрі всі кримські ділянки та об’єкти нерухомості, придбані родиною Шуфрича. Єдина і ключова відмінність, це – власник. В українському реєстрі – власником значиться українська фірма Шуфричів, а в реєстрі нерухомості Росії – це вже майно російської фірми «Естейт холдинг груп», зареєстрованої в Москві.

Від 2018-го року власники «Естейт холдинг груп» – помічник Нестора Шуфрича та його батько. При цьому нерухомість в Криму російська «Естейт» оформила на себе ще у 2019 році.

«На окупованій території можливість розпоряджатися власним майном залежить не лише від того, що фірма заведена в якийсь там російський реєстр, вона ще залежить від звичайної політичної лояльності окупаційної адміністрації. Якщо людина її не влаштовує, повірте, вільно розпоряджатися власним майном вона там просто не зможе», – зазначив експерт Асоціації реінтеграції Криму та постійний представник президента України в АР Крим в 2017-2018 роках Борис Бабін.

Однак родина народного депутата не лише оформила за російськими законами свою нерухомість, яку мала до анексії, але розширювала тут свої володіння вже після анексії. Йдеться про дві земельні ділянки біля пляжу – сумарною площею у 25 соток та двоповерховий літній будиночок.

Зазначається, що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб Російської Федерації з 2021 року виявлено десятки компаній в окупованому Криму, які почали приховувати інформацію про своїх власників, акціонерів та керівників, щоб уникнути санкцій.
 

Ще на цю тему