Дослідницький криголам «Ноосфера» зробив першу зупинку на шляху до Антарктиди / Фото

18:00 14.02.2022

Флагман українського наукового флоту — океанське дослідницьке судно льодового класу «Ноосфера» на шляху до Антарктиди зробило першу зупинку у порту Лас-Пальмас (Канарські острови) для дозаправки пальним. 

Про це повідомила прес-служба Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ), пише видання Порти України.

Загалом з Одеси до Лас-Пальмаса судно подолало 2880,84 морські милі (5335 км) з середньою швидкістю 9,2 вузли (17 км на годину).

Враження від судна дуже позитивні, воно — дуже стійкий морехід, ним легко керувати. Перевірив особисто в протоці Босфор, оскільки вів судно на ручному управлінні”, — зазначив капітан «Ноосфери» Павло Панасюк.

У Середземному морі судно пройшло через шторм: хвиля була 5-6 метрів, а швидкість зустрічного вітру сягала 65 вузлів (33 метри на секунду). Але, як зауважив капітан, воно стійко сприймало удари хвиль.

Наступна зупинка «Ноосфери» планується після перетину Атлантики, в порту Пунта-Аренас (Республіка Чилі). Там на борт має піднятися команда морських дослідників, ще одна група сезонної експедиції та зимувальники 27-ї Української антарктичної експедиції (УАЕ), які замінять на станції команду 26-ї УАЕ.

Фото: facebook.com/AntarcticCenter

Океанське дослідне судно льодового класу «Ноосфера» наприкінці січня вирушило у свій перший рейс з порту приписки Одеса до Антарктики. Екіпаж судна складається з 26 осіб — як українських, так і іноземних фахівців, зокрема, тих, хто раніше працював на Британську антарктичну службу.

Судно збудувала суднобудівна компанія Swan Hunter (Уоллсенд, Великобританія), спуск на воду відбувся у 1990 році. Довжина судна — 100 метрів, ширина — 18 метрів, водотоннажність — 5,7 тис. тонн. Судно здатне рухатися крізь шар льоду завтовшки до чотирьох метрів.
 

Ще на цю тему