Криголам «Ноосфера» повернувся до Одеси перед виходом в антарктичну експедицію

09:40 21.01.2022

Океанське дослідне судно льодового класу «Ноосфера» після завершення технічного обслуговування в доку ПАТ «Іллічівський судноремонтний завод» (ІСРЗ) повернулося до порту приписки Одеса, де перебуватиме до виходу в Антарктиду. 

Про це повідомила прес-служба Національного антарктичного наукового центру, пише видання Порти України.

Під час переходу з Чорноморська до Одеси «Ноосфера» пройшла ходові випробування під наглядом Регістру судноплавства України. Було протестовано роботу двигунів, керованість судна на різних режимах ходу, а також готовність до спуску рятувальних шлюпок та плотів, роботу якорів та палубного обладнання, зокрема, пристроїв для занурення наукових приладів та пробовідбірників тощо.

Окремо тестувалася робота системи динамічного позиціонування (DPS), яка дозволяє годинами утримувати судно в одній і тій же точці з відхиленням у кілька сантиметрів: в Україні «Ноосфера» є першим судном, оснащеним цією сучасною системою. Всі тести пройшли успішно, тож з технічного боку флагман українського наукового флоту повністю готовий до першого експедиційного рейсу та роботи у складних умовах Південного океану”, — поінформували в НАНЦ.

Вихід в Антарктику заплановано на кінець січня. На борт ще слід доставити велику кількість вантажів як для забезпечення рейсу, так і для ротації цілорічної експедиції на станції «Академік Вернадський».

«Ноосфера» належить Національному антарктичному науковому центру України.

Раніше повідомлялося, що український криголам «Ноосфера» пішов у Чорноморськ на техобслуговування.

Ще на цю тему