Путін зустрівся з Кадировим на тлі його різких заяв і погроз щодо правозахисників, України

16:40 03.02.2022

Президент Росії Володимир Путін і голова Чечні Рамзан Кадиров провели зустріч у Москві – першою про це повідомила пресслужба голови Чечні.

Новина з’явилася на її офіційному сайті у ніч на 3 лютого, пише Радіо Свобода.

При цьому, в який саме час пройшла зустріч, яку названо «робочою», і ким вона була ініційована – не уточнюється. На сайті президента Росії про розмову Путіна з Кадировим ні в середу ввечері, ні в ніч на четвер не повідомляли.

У повідомленні пресслужби голови Чечні жодного слова не сказано про те, чи торкалися під час бесіди теми останніх різких висловлювань і погроз із боку Кадирова і його підлеглих, після яких низка депутатів Держдуми Росії, ЗМІ й громадських організацій зажадали від російських Генпрокуратури і Слідчого комітету перевірити заяви чеченського керівництва на порушення законодавства.

Раніше Рамзан Кадиров, його найближчий соратник, депутат Держдуми Адам Делімханов і ще кілька людей із керівництва Чечні публічно пригрозили фізичною розправою сім’ї чеченського правозахисника Абубакара Янгулбаєва, мати якого два тижні тому була насильно вивезена до Грозного з Нижнього Новгорода, а потім заарештована і відправлена в СІЗО.

На думку чеченської влади, її син стоїть за критичним до Кадирова анонімним телеграм-каналом 1ADAT. Адам Делімханов пообіцяв знайти всіх Янгулбаєвих, які перебувають за межами Чечні, і «відрізати їм голови».