Експерти виявили монтаж аудіозапису у справі кримського татарина Джеппарова - адвокат

13:30 03.02.2022

Незалежні експерти виявили монтаж в аудіозаписі, який є ключовим доказом обвинувачення проти фігуранта ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» Арсена Джеппарова.

Про це заявив кримський адвокат Айдер Азаматов, повідомляє Укрінформ із посиланням на «Кримську солідарність».

«Адвокат Айдер Азаматов повідомив про виявлення незалежними експертами ознак монтажу на ключовому аудіозаписі обвинувачення проти Арсена Джеппарова з ялтинської групи «справи Хізб ут-Тахрір» та надання цих доказів касаційному суду», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що раніше суд першої інстанції та апеляція відмовилися досліджувати цей висновок експертів.

Як уточнив юрист, підставою для порушення кримінальної справи проти Джеппарова у 2016 році став аудіозапис його розмови з оперативним співробітником ФСБ тривалістю 5 хвилин 27 секунд.

Азаматов стверджує: незалежний експерт-фоноскопіст виявив, що аудіозапис має чотири ознаки монтажу, що робить його неприпустимим доказом у суді, а отже, Джеппаров має бути звільнений.

За даними «Кримської солідарності», в суді першої інстанції в російському Ростові-на-Дону захисник не встиг долучити до справи отриманий висновок, оскільки спочатку суд відмовився досліджувати аудіозапис, пославшись на невчасність клопотання, а потім Джеппарову винесли вирок - 7 років позбавлення волі колонії суворого режиму.

Зазначається, що висновок експерта було отримано незадовго до ухвалення рішення.

Адвокат сподівався порушити питання змонтованого аудіозапису перед новим складом апеляційного суду, вважаючи його «причиною порушення кримінальної справи, затримання Арсена, поміщення його до СІЗО».

Як вважає Азаматов, наявність цього «бракованого» доказу веде до припинення кримінального переслідування Джеппарова, проте апеляційний суд відмовився розслідувати висновок експертів.

При цьому зауваження про те, що апеляція має розібратися в тому, у чому не встиг розібратися суд першої інстанції, а також дотримуватися принципу повного та всебічного судочинства, було проігноровано, зазначив юрист.

За словами Азаматова, 15 лютого на засіданні судової колегії у справах військовослужбовців Верховного Суду РФ він втретє намагатиметься довести фальсифікацію обвинувачень проти його підзахисного і сподівається, що касаційна інстанція візьме до уваги доказ невинуватості Арсена Джеппарова, звільнивши його з ув'язнення.

Як повідомлялося, 12 листопада 2019 року Південний окружний військовий суд засудив Мусліма Алієва до 19 років колонії суворого режиму, Енвера Бекірова - до 18 років, Вадима Сірука і правозахисника Емір-Усеїна Куку - до 12 років, Рефата Алімова - до 8, а Арсена Джеппарова - до 7 років ув'язнення.

Військовий апеляційний суд міста Власиха в Московській області 25 червня 2020 року повністю залишив чинним вирок шістьом кримським татарам, засудженим у ялтинській «справі Хізб ут-Тахрір».

Згідно з матеріалами справи, засуджені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичний акт і не закликали інших до здійснення терористичних дій. У матеріалах також відсутні будь-які докази, які свідчать про спробу повалення конституційного ладу РФ та захоплення влади.

Ще на цю тему