«Скіфське золото»: у МЗС прокоментували скаргу Росії на рішення суду «Скіфське золото»: у МЗС прокоментували скаргу Росії на рішення суду

11:20 28.01.2022

Перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова відреагувала на скаргу Росії щодо рішення Апеляційного суду Амстердама про повернення Україні «скіфського золота».

Про це вона повідомила у Фейсбуці.

«В останній день - 26.01.22 - так звані «музеї» в тимчасово окупованому Криму подали касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама щодо повернення колекції «скіфського золота» Україні. Ми не здивовані, що російський окупант хоче продовжити свою брудну гру, щоб на якомога довше затягнути судовий процес, який уже триває сім років. Але скільки б це не тривало в часі, ми продовжимо захист своїх інтересів», – написала Джапарова.

Заступниця міністра заявила про готовність втретє довести належність артефактів до музейного фонду України вже у Верховному суді Королівства Нідерланди.

Як повідомляв Укрінформ, юридична війна за експонати почалася після того, як ще до окупації півострова Росією, у 2013 році, колекція була вивезена з Криму на виставку в Нідерланди. Виставка «Крим: золото і таємниці Чорного моря» складалася з колекцій п’яти музеїв, один із яких розташований у Києві, а чотири – у Криму (Сімферополь, Керч, Бахчисарай і Херсонес).

Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв мають бути повернуті в Україну. Рішення ухвалене на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності мають бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.

28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на це рішення суду.

28 жовтня 2020 року Апеляційний суд в Амстердамі задовольнив прохання України у справі про «скіфське золото» щодо відведення судді через підтвердження зв’язку головуючого судді з адвокатами кримських музеїв, що може свідчити про його упередженість під час розгляду справи.

26 жовтня 2021 року Апеляційний суд Амстердама, де проходили слухання по суті в справі про належність колекції «скіфського золота», ухвалив рішення повернути експонати виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» на територію суверенної держави Україна.

Саме «скіфське золото», доки триває судова тяганина, зберігається в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Ще на цю тему