У Військово-Морських Силах ЗС України розпочато новий навчальний рік

08:04 18.01.2022

У військових частинах, підрозділах, кораблях, катерах та суднах національного флоту проведено заходи з нагоди початку нового навчального року за участі керівного складу флоту.

З привітальним словом до особового складу звернувся командувач Військово-Морських Сил ЗС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа. Керівник національних ВМС пригадав основні досягнення за минулий рік та визначив пріоритети функціонування й розвитку українського флоту у 2022 році.

- У 2021 році було зроблено чимало. Зокрема, проведений комплекс заходів щодо розвитку флоту на законодавчому рівні. Крім того, ВМС ЗС України поповнилися підрозділом з розвідувально-ударним безпілотним комплексом Bayraktar TB2 , двома патрульними катерами типу Island «Фастів» та «Суми». На разі продовжуються державні випробування корабля «Сімферополь». У 2021 році збільшили кількість нових вертольотів та приділялася значна увага навченості особового складу всіх родів ВМС ЗС України. Так, було проведено багато навчань за участі наших партнерів. Зокрема, 6 спільних тренувань типу «PASSEX» та навчання «Сі Бриз -2021», - розповів командувач Військово-Морських Сил ЗС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

Також очільник українського флоту зауважив, що з роботи, яку проводили у минулому році, було зроблено чимало висновків. І сьогодні Військово-Морські Сили, незважаючи на загрози з боку країни-агерсора, продовжують працювати над обороноздатністю країни з морського напрямку.

- Ми починаємо новий 2022 рік й відкриваємо нову сторінку історії розвитку ВМС ЗС України. Попереду у нас насичений рік, перед нами стоять амбітні завдання. Ми плануємо отримати перший дивізіонний комплект протикорабельного ракетного комплексу 360МЦ «Нептун». Також флот поповниться ще одним катером класу Island, який носитиме ім’я Героя України прапорщика В’ячеслава Кубрака. Надалі тривають перемовини щодо конкретних контрактів, в яких будуть визначені умови та терміни постачання відповідного озброєння та військової техніки за рахунок британського кредиту. Зараз йде робота щодо отримання до кінця року першого протимінного корабля класу Sandown, придбаного у Великої Британії. Наш майбутній корвет вже будується і всі зобов’язання турецькою стороною виконуються, тож до кінця 2022 року він прийде на добудування в Україну як готова одиниця. Також у цьому році ми плануємо збільшити кількість літальних апаратів, а підрозділи морської піхоти отримають нову броньовану техніку, - наголосив контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

Варто додати, що у військових моряків новий рік почався з приємних речей. Адже командувач національного флоту вручив командиру флотилії ВМС ЗС України пам’ятний знак і передав будівлю для розміщення ввіреного йому особового складу.

- Ми єдиний флотський екіпаж, одна велика родина. Від кожного залежить чимало. Потрібно й надалі вдосконалювати способи ведення бойових дій на морі, оборонні та стабілізаційні дії, ефективно здійснювати поступовий перехід на стандарти та процедури підготовки, які застосовуються у країнах-членах НАТО. Тому я починаю цей навчальний рік тут, разом з вами, аби дати старт подальшого розвитку українського флоту, - підсумував контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

 

 

 

Ще на цю тему