Українські депутати пропонують створити Кримську платформу в турецькому парламенті

09:40 14.01.2022

Представники депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків з Турецькою Республікою в ході візиту в Анкару запропонували створити Кримську платформу в турецькому парламенті.

Про це в коментарі Укрінформу за результатами першого дня візиту повідомив голова делегації, співголова групи з міжпарламентських зв’язків з Туреччиною Рустем Умєров.

«Ми подякували Туреччині за підтримку Кримської платформи (створеної Києвом – ред.), за участь у її саміті та підписанні декларації. Запропонували створити Кримську платформу в турецькому парламенті. Технічно будемо опрацьовувати це з нашими колегами, з головою групи дружби (в парламенті Туреччини - ред.), трохи пізніше», – сказав Умєров.

Депутат наголосив на тому, що група дружби України й Туреччині у Верховній Раді – найбільша за чисельністю. В Анкару приїхала потужна делегація, проведено плідні зустрічі, зазначив він, нагадавши, що нині також ведеться підготовка до засідання Стратегічної ради високого рівня за участю Президентів України та Туреччині.

«Сподіваємося, що 3 лютого, коли Президент Туреччини приїде в Україну, ми підпишемо кілька угод. По одній з них чекаємо ратифікації в парламенті Туреччини. Це угода про будівництво квартир для внутрішньо переміщених осіб з Криму, кримських татар», - розповів народний депутат.

За його словами, в ході візиту обговорювалася також загроза подальшої воєнної агресії Росії проти України.

«Ми розповіли про стан на кордонах. Наш основний меседж - ми готові до будь-яких викликів зараз, але захищаємо ми не лише Україну, а Європу, тому розраховуємо на допомогу міжнародних партнерів. Усі перемовини ведемо політичними та дипломатичними шляхами, але ситуація на східному кордоні є неприпустимою… Поінформували турецьких колег про нинішній стан речей, зокрема про політичних в’язнів та військовополонених. Ми запросили наших колег підтримувати наші меседжі з цього приводу на всіх міжнародних майданчиках, де вони присутні», - сказав Умєров.

На зустрічах в Анкарі йшлося і про можливість сприяння з боку Туреччини у звільненні політичних в’язнів, оскільки вже є успішний кейс у цьому - звільнення Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза чотири роки тому.

Під час візиту в Анкару представники депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків з Турецькою Республікою зустрілися з головою Великих національних зборів (парламенту) Туреччини Мустафою Шентопом, радником президента Туреччини Ялчином Топчу, головою українсько-турецької міжпарламентської групи дружби з турецької сторони, депутатом парламенту Тугрулом Тюркешем та членами цієї групи, головою турецької парламентської делегації в ПАРЄ Ахметом Їлдизом, головою комітету у закордонних справах парламенту Туреччини Акіфом Киличем, заступником міністра закордонних справ Туреччини Явузом Селімом Кираном.

У четвер, 13 січня, група українських парламентаріїв продовжує дводенний візит у Стамбулі, в ході якого відвідає Вселенський патріархат, де заплановано зустріч зі Вселенським патріархом Варфоломієм, та виробниче підприємство Baykar Teknoloji.

Ще на цю тему