Деякі об’єкти Бахчисарайського палацу вже втратили автентичність, — ексдиректорка музею

12:40 28.12.2021

Деякі об’єкти, які входять до складу Бахчисарайського палацу вже втратили автентичність через заміну черепиці покрівлі.

Про це «Громадському» розповіла ексдиректорка історико-культурного музею-заповідника Ельміра Аблялімова, пише QHA.

Вона зазначила, що адміністрація музею намагається її скрити.

«Крім того, підрядники, які залучені до робіт, мають негативні відгуки, що дає нам підстави говорити про те, що роботи проводяться неякісно, без дотримання норм і правил. Ця історія досить сумна. Ми не змогли зупинити так звані реставраційні роботи. Вони продовжуються», - сказала вона.

Аблялімова вважає, що Україні необхідно комплексно діяти в напрямку охорони культурної спадщини. Ексдиректорка наголосила, що використовувати треа весь інструментарій, який дає міжнародне право.

«Питань дуже багато, а дій дуже мало. Я сподіваюся, що експертна мережа Кримська платформа стане тієї силою, яка ці питання буде підіймати та вирішувати», - підсумувала вона.

30 травня 2019 роу міністерство з питань тимчасово окупованих територій заявило, що ініціює санкції у відношенні наукових установ, які проводять незаконні археологічні розкопки в окупованому Криму. До санкційного списку МінТОТ потрапило 28 наукових та музейних установ.

Як заявила екс-директор Бахчисарайського історико-культурного заповідника Ельміра Аблялімова, застосування санкцій не може прямо вплинути на ситуацію в питаннях захисту культурної спадщини, однак Київ, таким чином, покаже, що у нього є докази порушення росіянами норм міжнародного гуманітарного права.

Бахчисарайський палац. Фото з сайту QHA

Ще на цю тему