У Сенаті США закликають повернути санкції проти Nord Stream 2 в оборонний бюджет

08:40 15.12.2021

Республіканець Тед Круз запропонував лідеру демократів у Сенаті Чарльзу Шумеру повернути поправку із санкціями проти Nord Stream 2 до проєкту оборонного бюджету - в обмін на затвердження послів США у низці країн.

Про це, як передає Укрінформ із посиланням на The Hill, Тед Круз заявив журналістам.

«У мене є пропозиція для розгляду. Зараз усе в руках Шумера», - зазначив сенатор.

Він повідомив, що обговорив свою ініціативу з держсекретарем Ентоні Блінкеном, який зацікавлений у швидкому затвердженні послів у низці країн. Утім, за його словами, йдеться не про всі кількадесят кандидатур на дипломатичні посади, поданих до верхньої палати Конгресу, а лише про частину списку.

«Сьогодні зранку я розмовляв із держсекретарем Блінкеном, який дуже хотів би, щоб цей перелік послів, який я запропонував, пройшов процедуру ухвалення», – сказав законодавець.

Зі свого боку лідер демократичної більшості Чак Шумер заявив, що висунув Теду Крузу зустрічну пропозицію, однак не уточнив, про що саме йдеться.

Як повідомляв Укрінформ, проєкт оборонного бюджету США на наступний рік NDAA-2022 перебуває на розгляді в Сенаті. У вересні Палата представників затвердила свій варіант цього законопроєкту, в якому містилася вимога швидкого запровадження санкцій проти всіх компаній та осіб, причетних до проєкту Nord Stream 2.

Однак після тиску адміністрації Байдена на демократичну більшість у Конгресі ця поправка зникла із тексту документа. Палата представників прийняла оновлену редакцію NDAA-2022 минулого тижня, а 14 грудня Сенат проголосував за припинення дебатів щодо цього законопроєкту, що означає можливість його затвердження найближчим часом.

Аби закон набув чинності, обидві версії документа, ухвалені в нижній та верхній палатах Конгресу мають бути формально узгоджені, спрямовані для затвердження в Білий дім та підписані президентом США.

Ще на цю тему