В уряді Німеччини заявили, що не мають наміру запускати Nord Stream 2

16:40 19.08.2022

Федеральний уряд ФРН не вважає за потрібне запускати в експлуатацію газогін Nord Stream 2.

Про це заявив представник німецького уряду Вольфганг Бюхнер на брифінгу в п’ятницю, передає кореспондент Укрінформ.

«Ми зупинили процес сертифікації газопроводу з поважних причин, і поновлення проєкту не є наразі предметом обговорення», - заявив Бюхнер, коментуючи пропозицію одного з лідерів ліберальної партії, яка входить до правлячої коаліції, запустити газогін Nord Stream 2 для заповнення газових сховищ перед зимою.

Він також нагадав про інші шляхи постачання газу. Зокрема, за допомогою Nord Stream 1 і трубопроводу, який проходить територією України, росія могла би виконати всі контракти з європейськими клієнтами та забезпечити всі потреби Європи. Представник німецького уряду нагадав і про газогін «Ямал» через білорусь і Польщу, який «росія сама санкціонувала».

Представник Мінекономіки Штефан Габріель Гауфе своєю чергою підтвердив, що росія могла би задовільнити всі потреби Німеччини в газі за допомогою трубопроводу Nord Stream 1. «Пропозиція (щодо запуску Nord Stream 2 - ред.) стосується країни, яка зарекомендувала себе як ненадійний постачальник енергії. А метою федерального уряду є досягнення ... незалежності від імпорту викопних джерел енергії саме з росії», - сказав Гауфе.

У Міністерстві фінансів ФРН, яке очолює представник Ліберальної партії Крістіан Лінднер, запевнили, що міністр «вважає цю пропозицію неправильною».

Ще на цю тему