«Газпром» звернувся до Siemens за документами на турбіну для «Північного потоку»

16:00 16.07.2022

«Газпром» офіційно звернувся до Siemens з проханням надати документи, що дозволяють вивезти газотурбінний двигун для газопроводу «Північний потік-1», знову натякнувши на можливі «проблеми» з поставками газу до Європи без цього обладнання. Про це йдеться у повідомленні російської компанії, пише УНН.

Повідомляється, що 15 липня "Газпром" "офіційно звернувся до компанії Siemens з проханням надати документи, які з урахуванням чинних санкційних режимів Канади та ЄС дозволять вивезти до росії газотурбінний двигун для КС "Портова" – критично важливого об'єкта для газопроводу "Північний потік", та виконання групою компаній Siemens своїх зобов'язань у межах ремонту та сервісного обслуговування газотурбінних двигунів".

"Газпром" розраховує на "безумовне" виконання групою компаній Siemens своїх "зобов'язань" у межах сервісного обслуговування газотурбінних двигунів, "від яких залежить надійна робота газопроводу "Північний потік" та забезпечення природним газом європейських споживачів".

Раніше "Газпром" заявив, що не має у своєму розпорядженні документів, що дозволяють Siemens вивезти турбіну з Канади.

Так, німецька влада домовилася з Канадою, що Оттава передасть Берліну турбіну, необхідну для обслуговування газопроводу "Північний потік", що перебувала в Монреалі на ремонті. Канада не могла передати її росії, оскільки це порушило введені проти країни санкції.

Щоб Канада змогла переправити турбіну Німеччини, з санкцій було зроблено тимчасовий виняток. В уряді ФРН зазначили, що "якщо це полегшить ухвалення рішення для канадців у юридичному сенсі", Берлін підтримає передачу техніки німецьким партнерам, а не москві. Повернення турбіни позбавить росію приводу здійснювати постачання газу на рівні, який значно нижчий за стандартний, вважають у Берліні.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що рішення про "виключення із санкцій" будуть сприймати в москві як "прояв слабкості".

При цьому з середини червня росія різко скоротила обсяги постачання газу по "Північному потоку" - до 40% від проектної потужності, пояснивши це, зокрема, відсутністю турбіни. Берлін тоді зазначив, що основною причиною скорочення постачань він вважає політичні мотиви.

З 11 по 21 липня обидві нитки газопроводу "Північний потік" тимчасово зупинено. Компанія-оператор Nord Stream AG пояснила це "плановими профілактичними роботами".

Очільник Федерального агентства з мереж (BNetzA) Клаус Мюллер попередив про ризик, що техроботи на "Північному потоці" перетворяться на "безперервне техобслуговування" з політичних мотивів.

Через "Північний потік" проходить 55 млрд кубометрів газу на рік. 2021 року Німеччина споживала 100 млрд кубометрів, нагадує агентство Reuters.

ПАО «Газпром» находится в санкционных списках Канады и США.

Подробно с перечнем российских предприятий под санкциями можно ознакомиться в Базе данных юридических лиц, в отношении которых введены санкции Украины, ЕС, Великобритании, Канады и США в связи с российской агрессией против Украины.

Ще на цю тему