Шеф британської розвідки MI6 назвав Росію однією з головних загроз

08:40 01.12.2021

Шеф британської зовнішньої розвідки MI6 Річард Мур заявив, що Китай, Росія, Іран та міжнародний тероризм є головними загрозами для Сполученого Королівства.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Associated Press. 

Зокрема, за його словами, Китай, РФ, Іран та міжнародний тероризм є «великою четвіркою», від якої найбільше загроз для Британії у сучасному світі.

«Зростаюча військова міць Китаю та бажання Компартії вирішити проблему Тайваню, навіть якщо доведеться діяти силою – це становить серйозну проблему для стабільності та миру у світі», – заявив Мур. Також він додав, що Китай є авторитарною державою «з геть іншими цінностями, ніж наші», та повідомив, що Пекін проводить масштабні шпигунські операції проти Британії та її союзників.

Мур вказав і на загрозу з боку Росії, нагадавши, що вона спонсорувала замахи на вбивство, включаючи отруєння Сергія Скрипаля у 2018 році. Мур відзначив також загрозу від дій РФ проти України після анексії Криму та окупації частини Донецької і Луганської областей.

«Жодна країна у Європі чи за її межами не має схилятися до думки, що незбалансовані поступки можуть якось змінити поведінку Росії на краще», - заявив шеф MI6. Також він згадав про організовані Росією кібератаки та втручання у вибори в інших країнах.

Зазначається, що на третє місце серед загроз Мур поставив Іран, вказавши на загрозу від терористичної організації «Хезбола», яку підтримує Тегеран.

Також шеф британської розвідки назвав серед загроз Талібан та інші угруповання, які можуть надихнутися успіхом талібів.

Насамкінець Мур наголосив, що Британія має розвивати свою розвідувальну службу в напрямку сучасних технологій та кібербезпеки. На його думку, лише так можна протистояти вказаним загрозам, зокрема Китаю та Росії.

Ще на цю тему