США вводять нові санкції щодо «Північним потоком – 2»

10:20 23.11.2021

США мають намір запровадити додаткові санкції через магістральний газопровід «Північний потік – 2», що проходить із Росії до Німеччини.

У понеділок, 22 листопада, Держдепартамент оголосив у Вашингтоні, що санкції будуть введені щодо структури Transadria LtD, яка брала участь у будівництві трубопроводу та пов’язана з Росією, а її судно Merlin буде визнано конфіскованою власністю, передає УНН.

Таким чином, у зв’язку з «Північним потоком – 2» нині під санкції підпадають загалом вісім юридичних або фізичних осіб та 17 судів, що їм належать.

На користь енергетичної безпеки України

Як підкреслив держсекретар США Ентоні Блінкен, представляючи Конгресу щоквартальну доповідь на основі закону «Про захист енергетичної безпеки Європи» (Protected European Energy Security Act, PEESA), запровадження нових обмежувальних заходів відповідає позиції Держдепартаменту США, який виступає проти будівництва газопроводу, яким газ надходитиме. з Росії до Німеччини в обхід України. Водночас, за його словами, співпраця з Німеччиною та іншими союзниками буде продовжена для зниження ризиків для України та східноєвропейських країн – членів НАТО. Противники будівництва «Північного потоку–2» розглядають його насамперед як російський геополітичний проект.

У липні уряд Німеччини та адміністрація президента США Джо Байдена оголосили про прорив у багаторічному конфлікті через спірний проект. Вони опублікували спільну заяву, в якій Україні було обіцяно підтримку. США пообіцяли більше не перешкоджати будівництву трубопроводу, але з гарантіями для України. Тому спочатку Вашингтон утримався від запровадження більш радикальних санкцій, наприклад щодо оператора проекту – зареєстрованої в Швейцарії дочірньої компанії «Газпрому».

Німеччина призупинила сертифікацію газопроводу

Нагадаємо, будівництво магістрального газопроводу з Росії до Німеччини через Балтійське море завдовжки 1234 кілометри (2468 км за двома нитками) завершено, і він технічно готовий до перекачування російського природного газу до Європи, проте газ ним поки не йде. Минулого тижня Федеральне мережеве агентство Німеччини призупинило необхідну процедуру сертифікації газопроводу до завершення створення дочірньої компанії швейцарської Nord Stream 2 AG для експлуатації національної ділянки магістралі та передачі їй основних активів та кадрових ресурсів.

Ще на цю тему