До лютого музеї окупованого Криму планують подати касаційну скаргу у справі про «скіфське золото»

14:40 17.11.2021

До лютого 2022 року юристи, найняті кримськими музеями, планують направити касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама про передачу колекції скіфського золота Україні.

Про це «Інтерфаксу» повідомила директор «Східно-Кримського історико-культурного музею-заповідника», який зареєстрований у російській юрисдикції, Тетяна Умріхіна.

«Вона (касаційна скарга – ред.) має бути готовою до лютого, це строк подачі до Верховного суду. Звичайно, рішення прийнято, що ми подаємо. Але ми поки що не отримали рішення суду (апеляційного – ред.) на папері, воно не видане. Час у нас ще є», – сказала Умріхіна.

Нідерландські адвокати, які представляють інтереси України у справі про приналежність колекції «скіфського золота» вірять, що Україна також переможе у Верховному суді Нідерландів.

Про це в інтерв’ю кореспонденту «Укрінформу» сказали нідерландські адвокати, які представляють інтереси України у справі про «скіфське золото» Герт-Ян ван ден Берг і Маартен Сандерс.

«І Окружний суд Амстердама, й Апеляційний суд підтвердили, що експонати є національною культурною спадщиною України. Закон України про музеї, а також міжнародне право повністю підтримують позицію України. Ми вважаємо, що кримським музеям буде досить складно обійти ці аргументи, і тому ми віримо, що Україна також переможе на рівні Верховного суду», — зазначив Герт-Ян ван ден Берг.

Колекція «скіфського золота» залишається у Нідерландах до остаточного рішення Верховного суду.

26 жовтня 2021 року Апеляційний суд Амстердама виніс рішення, що експонати з музеїв Криму, відомі під умовною назвою «скіфське золото», Музей Алларда Пірсона має передати Україні до стабілізації ситуації в Криму.

Апеляційний суд Амстердама зазначив, що «скіфське золото» є частиною культурної спадщини України і належать до публічної частини Музейного фонду Держави Україна.

У 2013 році чотири кримських музеї направили в Нідерланди виставку «Крим — золотий острів у Чорному морі». Після початку окупації Криму у 2014 році виник конфлікт щодо того, кому повертати колекцію.

Ще на цю тему