Міжнародне право повністю підтримує позицію України у справі «скіфського золота» - адвокати

20:20 16.11.2021

Українське законодавство та міжнародне право у справі про повернення «скіфського золота» – цілком на боці України.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказали нідерландські адвокати, які представляють інтереси України у справі про «скіфське золото» Герт-Ян ван ден Берг і Маартен Сандерс. 

«Кримські музеї заявили, що хочуть оскаржити рішення Апеляційного суду у Верховному суді Нідерландів. На цьому етапі важливими є лише питання права (а не факти). Ми очікуємо, що кримські музеї заперечуватимуть застосування Закону України про музеї і музейну справу. З іншого боку, ми наведемо аргументи на користь застосування Конвенції ЮНЕСКО 1970 року. Як українське законодавство, так і міжнародне право свідчать на користь повернення скарбів до України. Ми будемо готуватися до провадження у Верховному суді разом зі спеціальним радником при Верховному суді», - розповів Сандерс.

Він також зазначив, що позиція України полягала у тому, що міжнародне право зобов’язує забезпечити повернення експонатів до країни походження в нинішній ситуації, і що експонати належать державі Україна.

«Крім того ми пояснювали, що закон України про музеї і музейну справу вповноважує міністерство культури та інформаційної політики України визначати, яким чином слід зберігати експонати на період тимчасової анексії Криму», - сказав він.

У свою чергу його колега Герт-Ян ван ден Берг підкреслив, що ця справа є унікальною.

«Річ у тім, що ця справа є унікальною в сучасній історії права. Конвенція ЮНЕСКО 1970 року, яку ми використовували для обґрунтування вимог України – разом із законом України, – ніколи не застосовувалася у подібному випадку. Проте ми впевнені, що Конвенція має вирішити подібні випадки», - сказав він.

Адвокати зазначили, що ця справа також становить великий інтерес для Російської Федерації.

«Ми не вбачали прямого впливу Росії на Апеляційний суд. Однак російська влада зробила різні публічні заяви: зокрема, що передача експонатів Києву буде політичним актом, і погрожувала зупинити будь-які подальші обміни, передачі у тимчасове користування культурних об’єктів, наприклад, з Ермітажу в Санкт-Петербурзі – до нідерландських музеїв. Очевидно, що на Суд ці заяви не вплинули», - зазначив Сандерс.

Як повідомлялось, Апеляційний суд Амстердама 26 жовтня ухвалив рішення повернути колекцію «скіфського золота» на територію суверенної держави Україна.
 

Ще на цю тему