В Україні анонсували формування Держреєстру імпортозаміщення у стратегічних галузях промисловості

18:20 08.11.2021

Уряд прийняв розроблену Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості України постанову Кабміну від 03.11.2021 № 1143 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 30 січня 2019 р. № 127».

Постанова передбачає функціонування та ведення Мінстратегпромом Державного реєстру імпортозаміщення стосовно товарів для потреб усіх стратегічних галузей промисловості, пише сайт Морські бізнес-новини України.

Для цілей ведення Реєстру визначено, що до стратегічних галузей промисловості належать оборонно-промисловий комплекс, авіаційна, космічна, машинобудівна (у тому числі суднобудівна), металургійна та хімічна галузі.

Реєстр формуватиметься як база даних промислової продукції, поставки якої на територію України повністю або частково зупинені, або щодо якої є потреба в її імпортозаміщенні.

Також прийнятим актом заплановані суттєві процедурні спрощення. Відтепер для включення до Реєстру власних потреб в імпортозамінній продукції, суб’єкти господарювання матимуть змогу подавати до Мінстратегпрому документи в електронній формі. В свою чергу Міністерство забезпечить ведення в електронному вигляді самого Реєстру. Окрім цього, суб’єкти господарювання надаватимуть відомості до Реєстру на добровільних засадах та безоплатній основі.

«Мета функціонування Державного реєстру імпортозаміщення полягає не лише в інформаційному забезпеченні роботи у цій сфері, а насамперед в прийнятті Міністерством та компетентними державними органами обґрунтованих рішень щодо надання адресної державної підтримки по тих позиціях, за якими накопичилася критична потреба підприємств, та які стануть основою для реалізації завдань і заходів майбутньої Стратегії державної політики у сфері імпортозаміщення», – зазначив начальник Управління інноваційної політики та науково-технічного розвитку Мінстратегпрому Микита Козловець.

Також Микита Козловець додав, що Реєстр стане своєрідною платформою для налагодження комунікації та моніторингу щодо наявності потенційних вітчизняних виробників тієї продукції, яка частково або повністю імпортується підприємствами стратегічних галузей промисловості, чи вже виробляється в Україні, але в недостатній кількості. Для остаточного запуску Державного реєстру імпортозаміщення, Міністерству необхідно вирішити ще ряд технічних та деяких нормативних питань.
 

Ще на цю тему