В окупованому Криму рішення повернути скіфське золото назвали «огидним»

18:41 26.10.2021

Юристи, які репрезентують кримські музеї, вивчать можливість оскарження рішення Апеляційного суду Амстердама про передачу Україні колекції «скіфського золота» з окупованого Росією Криму.

Про це повідомляє голова Центрального музею Тавриди Андрій Мальгін і т.зв. «міністр культури Криму» Аріна Новосельська, передає «Крыминформ».

«Рішення несподіванкою для нас не стало, але я, звісно, шокований таким ставленням європейського правосуддя до прав, інтересів та культурної спадщини Криму. Це огидне рішення, просто бридке. І я з цього приводу дуже шкодую. Ми обговоримо це з нашими юристами, і якщо вони вважатимуть за можливе у процедурному сенсі цього слова, то будемо оскаржувати», каже Мальгін.

Так звана «міністр культури Криму» Аріна Новосельська також завила, що рішення суду щодо «скіфського золота» суперечить усім чинним нормам міжнародного права у сфері музейної справи та охорони культурної спадщини.

Вона вважає цей вердикт політизованим і пов'язує його з небажанням зарубіжних країн «визнавати Крим російським».

Пряма мова Новосельської: «Кримські музеї, міністерство культури Республіки Крим категорично не приймають це рішення і продовжать роботу щодо повернення своїх музейних колекцій усіма доступними правовими методами. Навіть не будемо візуалізувати у думках (передачу «скіфського золота» до Києва – ред.), бо боротимемося за повернення всіма доступними нам правовими способами».

26 жовтня Апеляційний суд Амстердама ухвалив рішення про передачу «скіфського золота» Україні.

Після оголошення рішення суддя заявив, що воно може бути оскаржене у Верховному суді Амстердама.

Ще на цю тему