Україна навела аргументи, які не дадуть Росії уникнути відповідальності в Гаазі – вважає Кулеба

19:20 13.10.2021

Притягнення Росії до відповідальності в міжнародних судах за її злочини входить до ключових цілей стратегії зовнішньополітичної діяльності. 

Про це заявив на брифінгу міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, пише QIRIM.News.

Зокрема, йдеться про Арбітражний суд, де почалися слухання у справі «Україна проти Росії». Україна доводить порушення Росією імунітету українських військових кораблів під час захоплення РФ суден та їхнього екіпажу в Керченській протоці в листопаді 2018 року. За словами Кулеби, Росія в суді намагалася усіх ввести в оману.

«В понеділок (11 жовтня) російська сторона представляла свої аргументи та намагалася ввести суд і громадськість, яка стежить за процесом, в оману. Це була спроба поставити все з ніг на голову в класичному російському стилі», - зазначив міністр.

Утім, Україна ці плани Росії зірвала. Українська сторона надала аргументи, які базуються на міжнародному праві.

«Україна навела аргументи, як не дадуть Росії уникнути відповідальності. Наша позиція грунтується на міжнародному праві, ми розклали по поличках російські маніпуляції і непослідовність, аргументовано довели свою позицію. Україна працює над тим, щоб зухвале і протиправне захоплення Росією кораблів ВМС України у листопаді 2018 року, отримало чітку оцінку міжнародного правосуддя. Російська Федерація має відповісти за всі, наполягаю, за всі злочини проти України та порушення міжнародного права, скільки б часу це не зайняло», - наголосив Кулеба.

Очільник МЗС пояснив, що це не лише питання справедливості та здорового глузду. Україна відстоює в Гаазі не лише свої національні інтереси, але й цілісність міжнародного права загалом. 

Якщо сьогодні неправомірні дії РФ не отримають належної юридичної оцінки, Росія і надалі руйнуватиме норми та правила, підкреслив Кулеба. 

12 жовня директор Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України, глава делегації Оксана Золотарьова на слуханнях в Арбітражному суді в Гаазі заявила, що Російська Федерація порушила фундаментальний принцип морського права - імунітет військового корабля, який гарантує Конвенція ООН.
 

Ще на цю тему