Рада закликала Європарламент визнати перспективу членства України в ЄС

16:21 08.10.2021

Депутати Верховної Ради більшістю голосів підтримали заяву «Про пріоритетні питання інтеграції України в ЄС» на сьогоднішньому пленарному засіданні. В тексті міститься заклик до Європарламенту та парламентів інших держав-членів Євросоюзу підтвердити перспективу членства України в ЄС. 

«Верховна Рада України підтверджує стратегічний курс України на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі, закріплений в Конституції України; закликає до визнання перспективи членства України в ЄС відповідно до статті 49 Договору про Європейський Союз», – йдеться в документі. 

У Раді також закликають до далекоглядного підходу до переговорів щодо членства з урахуванням взаємного інтересу в інтеграції України до спільного ринку ЄС. 

«Верховна Рада... закликає Європейський парламент негайно розглянути на пленарній сесії і вжити заходів для заборони проєкту «Північний потік – 2» як такого, що суперечить нормам Третього енергетичного пакета ЄС, принципам Енергетичного співтовариства і становить ризики для енергетичної безпеки Європи», – йдеться в заяві.

Також у документі наголошується на необхідності спільного діалогу України та ЄС в питанні безпеки та оборони. Йдеться там й про залучення нашої країни до Програми постійного структурованого співробітництва ЄС (PESCO) і співпраці з питань посилення військової мобільності й кібербезпеки.

Крім цього, Євросоюз закликають посилити санкції проти Росії.

Ще на цю тему