Ще одного кримського татарина оштрафували за «мітинг» біля будівлі ФСБ

11:20 17.09.2021

У тимчасово окупованому Криму Київський районний «суд» оштрафував на 10 тисяч рублів (3 680 грн) Нурі Халілова, який брав участь у стихійному зібранні біля будівлі ФСБ.

Про це у відео, опублікованому «Кримською солідарністю» в Фейсбуці, повідомив сам Нурі Халілов, передає Укрінформ.

«4 вересня біля будівлі ФСБ я був затриманий ОМОНом, 15 вересня відбулося судове засідання, на якому суд призначив мені адміністративний штраф у розмірі 10 тисяч рублів. Ми не згодні з ним, так як він є неправомірним», - повідомив Халілов.

За словами громадського адвоката Айдера Сулейманова, у пред'явленому «суду» протоколі затримання, на підставі якого підзахисного обвинувачують у порушенні ст. 20.6.1 КпАП РФ, відсутні підписи поліцейських, у зв'язку з чим «цей протокол не має законної сили».

Крім того, зазначив Сулейманов, «суд» не задовольнив клопотання про виклик на засідання перекладача з кримськотатарської мови, про виклик так званих прокурора, поліцейських, які складали протоколи, а також про виклик свідків, які бачили, що Халілов не брав участі в якомусь мітингу, а прийшов до будівлі ФСБ «як звичайний громадянин, знаходячись там на абсолютно законних підставах».

Раніше засідання в аналогічній «справі» у Київському районному «суді» пройшло щодо голови ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїра Смедляєва.

«Ми подавали клопотання про те, щоб нам дозволили аудіо-, фото- і відеофіксацію, про те, щоб судовий процес вівся кримськотатарською мовою, щоб для судового розгляду запросили тих посадових осіб, хто складав стосовно мене адмінпротоколи. Однак більшість клопотань було відхилено», - повідомив Семедляєв.

За його словами, засідання «суду» щодо нього було призначено на наступний день, у зв'язку з його клопотанням давати показання кримськотатарською мовою.

«Буде запрошено перекладача для того, щоб я міг скористатися своїм правом давати показання кримськотатарською мовою», - повідомив активіст.

Раніше «суд» у Сімферополі вже виносив рішення про штраф учасників зібрання біля будівлі ФСБ щодо двох активістів - Ібраїма Чегертми та Іслама Юрдамова.

Як повідомлялося, 3 і 4 вересня в Криму затримали і вивезли в невідомому напрямку Ельдара Одаманова, Асана та Азіза Ахтемових, Шевкета Усеїнова і Нарімана Джелялова за підозрою в підриві газопроводу в селі Перевальному. Більше доби про них нічого не було відомо. Десятки людей, зокрема родичі, журналісти й адвокати, прийшли до будівлі ФСБ з вимогою дати інформацію про викрадених. Більш як 50 з них були затримані бійцями ОМОНу і доставлені до так званих райвідділків поліції м. Сімферополь.

На 58 осіб були складені адміністративні протоколи за статтею 20.6.1 КпАП РФ (Невиконання правил поведінки при НС).
 

Ще на цю тему