Лавров назвав терміни отримання дозволу на запуск «Північного потоку – 2»

18:30 15.09.2021

Процес отримання дозволу на запуск газопроводу «Північний потік–2» від німецького регулятора може бути завершений до початку 2022 року. Про це заявив міністр закордонних справ Сергій Лавров на прес-конференції за підсумками засідання Ради міністрів закордонних справ Організації Договору колективної безпеки (ОДКБ), пише УНН.

Цитата

«Роботи усі завершені, зараз йде процес отримання необхідних дозволів від німецького регулятора. Процес, як з’ясовується, за німецьким законодавством нешвидкий, по-моєму, чотири місяці, початок 2022 року позначається», – сказав Лавров.

Заяви про «напади» на трубопровід

«Я не сумніваюся, що продовжаться спроби на цей газопровід нападати», – сказав він в середу журналістам.

Контекст

Роботи з укладання труб “Північного потоку-2” завершилися 6 вересня, через чотири дні “Газпром” повідомив про завершення будівництва газопроводу.

Раніше «Північний потік–2» наблизився до початку експлуатації, коли його власник заявив, що остання труба другої нитки була зварена і повинна бути опущена на морське дно. Наступним кроком буде з’єднання данської і німецької ділянок до початку пуско-налагоджувальних робіт.

Оператору також необхідний попередній дозвіл німецького регулятора, який в даний час розглядає заявку Nord Stream 2 на отримання статусу незалежного оператора системи передачі.

Спочатку передбачалося, що в 2019 році «Північний потік–2» буде запущений в експлуатацію. «Північний потік–2» неодноразово затримувався, і США пригрозили покарати компанії, які беруть участь в його будівництві. Перспективи завершення будівництва змінилися після того, як в травні президент Джо Байден вирішив відмовитися від деяких санкцій, а потім уклав угоду з Німеччиною, в якій попередив «про відплату», якщо Росія спробує використовувати енергію в якості зброї проти України.

Ще на цю тему