Скіфське золото: Апеляційний суд Амстердама винесе рішення 26 жовтня

16:00 03.09.2021

Апеляційний суд Амстердама, де проходять слухання по суті у справі про приналежність колекції «скіфського золота», має оголосити рішення 26 жовтня.

Про це повідомила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова у Твіттері, передає Укрінформ.

«Апеляційний суд Амстердама переніс заплановану дату винесення рішення у справі щодо повернення експонатів виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» на 26 жовтня цього року», - зазначила Джапарова.

Посадовець додала, що у МЗС вірять, що суд підтвердить рішення Окружного суду Амстердаму від 2016 року щодо повернення «скіфського золота» в Україну.

22 квітня 2021 року в Апеляційному суді Амстердама пройшли вирішальні дебати сторін. Судді пішли приймати рішення, яке планувалося оголосити 14 вересня.

28 жовтня 2020 року Апеляційний суд в Амстердамі задовольнив прохання України у справі про «скіфське золото» щодо відведення судді через підтвердження зв’язку головуючого судді з адвокатами кримських музеїв, що може свідчити про його упередженість під час розгляду справи.

Колекцію скіфського золота привезли у музей в Амстердамі на виставку ще до окупації півострова Росією.

Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв мають бути повернуті в Україну. Рішення ухвалене на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності мають бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.

28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на це рішення суду.

«Скіфське золото», доки триває судова тяганина, зберігається в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Ще на цю тему