У Верховній Раді хочуть провести «морський день»

12:40 03.09.2021

Народі депутати з фракції партії «Слуга народу» пропонують присвятити цілий пленарний день розгляду законопроєктів щодо портової сфери та морегосподарського комплексу.

Про це повідомив голова партії, перший заступник голови фракції «СН» Олександр Корнієнко на зустрічі з представниками портової галузі в Одеси, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу партії.

«Питань настільки багато, що в нас вже визріває «морський день» у Раді. Разом із представниками галузі ми зберемо всі ініціативи, оформимо їх у законопроєкти і в цей день будемо голосувати лише їх», – сказав Корнієнко.

Водночас заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков зазначив, що упродовж тривалого часу в галузі не вирішувалася велика кількість питань. Зокрема, вони стосуються покращення господарської діяльності, відновлення фінансування, використання портових зборів, дерегуляції тощо. Їх вирішення, за словами Васькова, має поліпшити стан справ у галузі водного транспорту.

Член Комітету ВР з питань транспорту та інфраструктури Олександр Горенюк («Слуга народу») зауважив, що окреме питання стосується комунікації між представниками морської сфери і державою. «Дуже важливо щоб ідеї працівників портової галузі, морегосподарського комплексу перетворювалися на тексти законопроєктів», – підкреслив він.

Серед нагальних проблем, які озвучили учасники, - дивідендна політика, яка не дозволяє державним підприємствам залишати достатньо коштів на власний розвиток; заохочення переведення суден на український прапор; передача частини доходів від портової галузі на потреби громад; складні процедури конкурсів на керівні посади в державних структурах; відсутність достатніх коштів на днопоглиблення; складні регуляторні процедури при побудові приватних об’єктів на землях водного фонду; високі тарифи на залізничні перевезення, які призводять до перевантаження автошляхів до портів; брак законних механізмів повернення державному підприємству майна, зданого в оренду.

29 червня Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до статті 51 Кодексу торговельного мореплавства України щодо вимог до кваліфікації членів екіпажу» (проєкт №3944), який передбачає скасування повторних іспитів для моряків за наявності стажу роботи на судні.
 

Ще на цю тему