Литва розглядає навчання «Захід-2021» як демонстрацію готовності РФ до конфлікту

10:40 03.09.2021

Литва розглядає російсько-білоруські навчання «Захід-2021», які розпочнуться за тиждень, як демонстрацію готовності Росії до військового конфлікту проти держав або коаліції держав на західному стратегічному напрямку.

Про це йдеться у коментарі литовського МЗС, наданому на запит кореспондента Укрінформу.

«Литва уважно стежить за підготовкою та проведенням спільних російсько-білоруських навчань стратегічного рівня «Захід-2021». Ми розглядаємо цю регулярну військову подію (навчання «Захід» проходять раз на 4 роки - ред.) як серйозну демонстрацію готовності Росії до військового конфлікту проти держав або коаліції держав на західному стратегічному напрямку», - зазначили в МЗС Литви.

На думку литовських дипломатів, «Захід-2021» буде використано для подальшої військової інтеграції Росії та Білорусі. «Ми не виключаємо ймовірності того, що частина сил та техніки, які будуть розгорнуті для навчань, можуть залишитися в Білорусі та Західному військовому окрузі Росії після їх завершення», - йдеться в коментарі.

Підкреслюється, що Литва і надалі вимагатиме від Росії та Білорусі виконання зобов’язань щодо прозорості відповідно до Віденського документа і надання достатньої інформації щодо розміру, мети та сценарію навчань.

Нагадаємо, Польща побоюється осінніх маневрів Росії та Білорусі, бо навчання вже ставали джерелом військової агресії.

Як повідомлялося, 10-16 вересня 2021 року пройдуть стратегічні російсько-білоруські військові навчання «Захід-2021». Експерти розглядають цей захід як один з основних на шляху поглинання суверенітету Білорусі Росією (а також вбачають певну небезпеку для України). Планується, що напередодні, 9 серпня, президент РФ Володимир Путін і Олександр Лукашенко «домовляться» про пакет з 28 «дорожніх карт/союзних програм» з інтеграції, які потім будуть підписані в жовтні-листопаді 2021 року.

Раніше Лукашенко заявив про досягнуту з Кремлем домовленість про постачання Білорусі десятків літаків, вертольотів, а також засобів протиповітряної оборони, серед яких можуть бути зенітно-ракетні комплекси С-400. За його словами, якщо на навчаннях «Захід-2021» виявиться, що «потрібно щось іще, значить, ми купимо у РФ і поставимо на озброєння»
 

Ще на цю тему