В Румунії спустили на воду патрульний корабель для Норвегії / Фото

12:40 16.08.2021

На верфі Vard Tulcea в Румунії спустили на воду головний патрульний корабель льодового класу Jan Mayen, побудований для Берегової охорони Королівського військово-морського флоту Норвегії.

Про це інформує Мілітарний.

За умовами угоди, нові патрульні кораблі для Норвегії будуються на верфі Vard Tulcea в Румунії, а добудова і оснащення обладнанням та установка озброєнь будуть проводитися на заводі Vard Langsten у Томрефьорді, пише Naval Today. Нові кораблі отримають назви на честь островів норвезької Арктики: Jan Mayen, Bjørnøya та Hopen.

Парламент Норвегії схвалив фінансування будівництва трьох нових кораблів берегової охорони в червні 2018 року. Після цього компанія Vard Langsten отримала контракт на 617 млн доларів.

В Румунії спустили на воду корабель для Норвегії. Корпус головного патрульного корабля льодового класу Jan Mayen. Фото: Берегова охорона Норвегії

Поставки трьох патрульних кораблів льодового класу заплановані на 2022, 2023 і 2024 роки. Вони замінять у складі норвезького флоту кораблі класу Nordkapp, побудовані в першій половині 1980-х років.

Повна водотоннажність кораблів класу Jan Mayen – 9800 тонн, довжина корпусу – 136,4 метра, ширина – 22 метри, осадка – 6,2 метра.

Корпус головного патрульного корабля льодового класу Jan Mayen під час транспортування через Босфор. Фото: Twitter/Yörük Işık

Максимальна швидкість – 22 вузли, автономність – 60 діб. Екіпаж – до 100 осіб. На борту зможе розміститися гелікоптер.

Точний склад озброєння патрульних кораблів не розкривається, але відомо, що це будуть артилерійські комплекси та кулеметне озброрєння.

Корпус головного патрульного корабля льодового класу Jan Mayen. Фото: Берегова охорона Норвегії

Для підтримки гуманітарних місій на борту корабля облаштують лікарняний модуль з операційними.

Відзначимо, що площа морських акваторій Норвегії становить майже два мільйони квадратних кілометрів – в сім разів більше її материкової частини.

Раніше ми повідомляли, що Німеччина та Норвегія замовили будівництво 6 підводних човнів проекту Type 212CD.
 

Ще на цю тему