Окупанти так «реставрують» Бахчисарайський палац, ніби це торгівельний центр - Мінкульт

19:00 04.08.2021

Російська окупаційна влада, яка проводить «реконструкцію» Бахчисарайського палацу, внесеного Україною до попереднього списку ЮНЕСКО, ставиться до цієї пам’ятки так недбало, ніби це торгово-розважальний центр.

Про це заявила на всеукраїнському форумі «Україна 30. Імідж України» заступниця міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко, повідомляє Укрінформ.

«Про ситуацію, яка відбувається на сьогоднішній день в Криму... З одного боку, Російська Федерація намагається артикулювати високі зобов’язання щодо охорони культурної спадщини і її підтримки, з іншого боку ми спостерігаємо руйнацію і порушення Російською Федерацією багатьох міжнародних конвенцій – йдеться і про «чорні» археологічні розкопки, і в буквальному сенсі про знищення об’єктів спадщини. Це, зокрема, стосується об’єкта з попереднього переліку ЮНЕСКО – Бахчисарайського палацу. Це, по суті, єдина матеріальна згадка спадщини кримськотатарського народу, яка безпосередньо пов’язана з його історією і культурою. Зараз там відбуваються такі «ремонтні роботи», ніби це ТРЦ або звичайна будівля, яка не потребує охорони», - сказала Фоменко.

Вона зазначила, що Україна домагається запровадження санкцій щодо Російської Федерації в цьому контексті.

«Це важливо - залишати на порядку денному будь-якого міжнародного діалогу, тому що ці активи не відтворювані, і якщо ми їх втратимо, то шляху назад у нас не буде», - наголосила заступниця міністра.

Всеукраїнський форум «Україна 30. Імідж України» розпочався у Києві у вівторок, 3 серпня.
 

Ще на цю тему