Російських казаків почнуть приймати до Росгвардії

19:45 13.07.2021

В Росії казаків прийматимуть на службу до Росгвардії, вони володітимуть усіма правами і обов'язками службовців цього формування.

Як повідомляє «ТАСС», про це журналістам розповів прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

Раніше полпред президента РФ в Північно-Кавказькому федеральному окрузі Юрій Чайка повідомив, що Путін підтримав ідею про створення у складі росгвардії казацьких підрозділів. Коментуючи цю інформацію, Пєсков заявив, що «у Росгвардії вистачає сил, просто є регіони, де живе багато казаків, місця корінного проживання казаків, там їх будуть брати на службу в Росгвардію».

«Вони стануть гвардійцями, у них буде повна субординація і так далі», – продовжив Пєсков.

При цьому він не підтвердив, що планується створення казацьких підрозділів.

«Жодних окремих казацьких підрозділів не буде, це буде все в складі Росгвардії... і це стосується тих регіонів, де традиційно живе чимало казаків», – продовжив Пєсков.

Відповідаючи на питання про те, чи буде у казаків зброя, Пєсков зазначив, що вони будуть військовослужбовцями.

«Чому їм не видавати [зброю]? Вони вже перестануть бути козаками, де-юре вони будуть службовцями росгвардії з усіма витікаючими правами і обов'язками», – сказав Пєсков.

При цьому він став відповідати на уточнююче питання, якою буде форма у козаків, порадивши поцікавитися цим в Росгвардії.

Так звані казаки в Росії на сьогодні являють собою подобу воєнізованої дружини з яскраво вираженою становою ідентичністю.

Як правило, сповідують ультраконсервативні погляди.

Учасники казацьких формувань брали активну участь в анексії Криму та у війні проти України на Донбасі.