Абітурієнти з окупованих Криму і Донбасу можуть подати документи до українських вишів до 24 вересня

09:00 12.07.2021

Абітурієнти з окупованих Криму і Донбасу можуть подати документи до українських вишів до 24 вересня. Подача документів здійснюється тільки особисто. 

Вступ таких абітурієнтів відбувається через освітні центри «Крим-Україна» і «Донбас-Україна», яких відкрито понад 200 по всій країні. Про це заявив генеральний директор директорату професійної передвищої, вищої освіти Міносвіти Олег Шаров в ефірі телеканалу «Дом», пише Центр журналістських розслідувань.

«Можна приїхати раніше, можна приїхати пізніше, але документи подає конкретна особа. Без особистого приїзду можуть подати документи тільки ті абітурієнти, які мають український документ про повну загальну середню освіту та сертифікат про проходження зовнішнього незалежного оцінювання. Ці абітурієнти можуть зареєструвати електронний кабінет і свої заяви дистанційно. Освітні центри працюють як із тими, у кого є паспорт, так і з тими, у кого паспорта немає. Як із тими, у кого є документ про повну загальну середню освіту, так і з тими, у кого документів немає. У них є відповідні алгоритми та порядок роботи», – сказав представник міністерства.

Шостий апеляційний адміністративний Суд визнав дискримінаційними обмеження переліку українських вищих навчальних закладів для вступу абітурієнтів з АР Крим та непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей. І відтак визнав ці обмеження протиправними і нечинними.

  • 21 квітня 2021 року Кабмін України затвердив бюджетну програму, яка передбачає виділення 130 млн грн на реінтеграцію молоді з окупованих Донбасу та Криму. Зокрема кошти будуть спрямовані на підготовку і проведення безоплатного навчання на курсах з підготовки до вступу до державних закладів вищої освіти для молоді з тимчасово окупованих територій України.
  • Міністерство освіти і науки України затвердило порядок прийому абітурієнтів, які мешкають на тимчасово окупованих територіях АР Крим та Севастополя, окремих районів Донецької та Луганської областей, а також у населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення, для організації вступу до закладів вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти через освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна».

Ще на цю тему