Андрій Клименко: Наступним кроком України після резолюції ПА ОБСЄ про нарощування військ РФ мають бути нові пакети санкцій

08:00 08.07.2021

Парламентська асамблея ОБСЄ прийняла ініційовану Україною резолюцію, у якій засуджується триваюча окупація Росією Криму та окремих районів Донецької і Луганської областей (ОРДЛО), міститься заклик до РФ вивести війська з української території, а також - зняти всі обмеження на свободу судноплавства у Чорному й Азовському морях.

Парламентська Асамблея ОБСЄ 6 липня прийняла термінову резолюцію «Про дестабілізуюче нарощування військ Російської Федерації біля кордонів України, тимчасово окупованого Криму, Чорного та Азовського морів». Ініційовану Україною резолюцію на засіданні Постійного комітету ПА ОБСЄ заблокувала Росія та Білорусь, проте під час сесії понад 2/3 голосів депутатів підтримали включення її до порядку денного сесії і потім голосами 70% депутатів вона була остаточно схвалена, пише Український Тиждень.

Зокрема, у резолюції ПА ОБСЄ закликала Росію:

  • покласти край незаконній окупації Криму, вивести свої війська, зброю і військову техніку, розміщені на окупованому півострові, припинити триваючу кампанію вербування і призову на півострові, а також негайно вивести усі додаткові війська, озброєння, військову техніку та кораблі, передислоковані в Крим і його територіальні води після широкомасштабних військових навчань РФ у квітні 2021 року;
  • напередодні майбутніх великомасштабних військових навчань ЗАХІД-2021 виконувати свої зобов'язання за Віденським документом 2011 року щодо відкритості та транспарентності переміщень військ;
  • зняти всі обмеження на свободу судноплавства у Чорному й Азовському морях і через Керченську протоку, негайно скасувати своє рішення про обмеження у деяких районах Чорного моря, включаючи підходи до Керченської протоки – відповідно до норм міжнародного права, зокрема Конвенції ООН з морського права 1982 року.

Крім цього, ПА ОБСЄ підтримала і рішуче виступила за застосування всіх інструментів і процесів ОБСЄ, зокрема Спеціальної моніторингової місії, з урахуванням того, що її мандат охоплює всю територію України, з тим щоб уважно стежити за безпековою ситуацією в тимчасово окупованому Українському Криму, представляти регулярні доповіді з цього питання, в тому числі про незаконну військову активність та призовні кампанії, а також про перешкоди доступу до українських портів в Азовському морі і Чорноморському регіоні.

У коментарі Тижню журналіст, головний редактор порталу BlackSeaNews Андрій Клименко зауважив, що головний аспект ухвалення цієї резолюції - це оцінка дій Росії кваліфікованою більшістю парламентарів Європи як агресії, при тому, що маються на увазі не загалом дії Росії, а конкретно скупчення російських військ в квітні-травні біля українських кордонів, поведінка РФ щодо безпеки судноплавства в Чорному і Азовському морях, перекриття величезних районів Чорного і Азовського морів під приводом військових навчань, закриття доступу суднам інших країн до Керченської протоки і так далі.

«Ми розраховуємо і маємо на це підстави, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зробить необхідні технічні вдосконалення, які дозволили б їй не просто використовувати ті відомості, які надають експертні організації України, а й самостіно підтверджувати, що штучно затримуються судна, які йдуть до або з українських портів Азовського моря, що перекриваються величезні райони під приводом навчань в Чорному морі. Ми навіть реєстрували такий факт, що Росія перекриває до 40% площі Чорного моря, немовби з метою військових навчань, хоча це фейк, бо насправді там навчання можуть і не провдитися», - зазначив Клименко.

На думку журналіста, наступним кроком України, зважаючи на відповідне ставлення міжнародних організацій, має бути новий кримський пакет санкцій, а також пакет санкцій щодо стримування агресії РФ в Азовському і Чорному морях.

«Це можуть бути санкції проти російських портів в Азовському морі та санкції проти російської оборонної промисловості, що обслуговує Чорноморський флот, який дуже збільшив свої потужності», - додав головред порталу BlackSeaNews.

Літня сесія ПА ОБСЄ через пандемію проходить у гібридному форматі. Частина членів перебуває у Відні (в т.ч. Голова Української делегації Микита Потураєв та заступник Голови Другого Комітету Артур Герасимов), проте більшість бере участь дистанційно.
 

Ще на цю тему