Рішення у справі «скіфського золота»очікують 14 вересня - Джапарова

19:20 06.07.2021

Україна очікує рішення Апеляційного суду в Амстердамі стосовно справи «скіфського золота» 14 вересня 2021 року. 

Про це повідомила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова під час форуму «Україна 30. Міжнародна політика», передає УНН.

«У грудні 2016 року Окружний суд міста Амстердам прийняв рішення у справі, фактично визнавши, що ця колекція підлягає поверненню на територію України. Однак, фантомні кримські музеї, які керовані з Москви, оскаржили це рішення. І вже цього року, 14 вересня, ми очікуємо на рішення апеляції», - повідомила Джапарова.

Заступниця міністра закордонних справ наголосила, що наразі у нідерландських судах Україна вимагає повернення більше ніж пів тисячі музейних предметів, державної частини музейного фонду України.

Раніше зазначалося, що ухвалення рішення у справі скіфського золота» очікується до 31 серпня.

14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама оголосив рішення щодо необхідності повернути експонати Україні.

Суд визнав, що предмети спірної музейної колекції є культурними цінностями, які незаконно перебувають на території Нідерландів. Суд наголосив, що музейні артефакти належать державі Україна, яка має право вимагати повернення музейної колекції на підставі положень Конвенції ЮНЕСКО.

Апеляційний суд Амстердама 11 березня 2019 року розпочав розгляд апеляційної скарги музеїв окупованого Криму за рішенням про повернення в Україну «скіфського золота». У липні того ж року суд Амстердама відклав винесення рішення щодо «скіфського золота».

22 квітня торік Апеляційний суд Амстердама відновив слухання у справі про «скіфське золото», призначивши нового суддю для розгляду справи.

У жовтні 2020 року в Амстердамі задовольнили клопотання України про відвід одного з суддів у справі про «скіфське золото». Як повідомили тоді у МЗС, відвід відбувся через сумніви щодо упередженості судді.
 

Ще на цю тему