До Чорного моря зайшли кораблі НАТО

15:01 01.07.2021

Італійський та турецький фрегати зайшли до Чорного моря.

Про це повідомляє Мілітарний.

Через протоку Босфор у напрямку Чорного моря пройшли кораблі 2-ї постійної військово-морської групи НАТО (Standing NATO Maritime Group 2). Відповідні фото військових кораблів, були оприлюднені турецьким споттером Yörük Işık.

Група кораблів складається з фрегата Virginio Fasan (F 591) класу Bergamini італійських ВМС та турецького фрегата TCG Barbaros (F-244) однойменного класу Barbaros.

2-а постійна військово-морська група НАТО — одна з морських груп швидкого реагування НАТО.

До 1 січня 2005 року була відома, як Постійна військово-морська група Середземномор’я. В 2010-х роках. Складається з 4-х або б-ти есмінців і фрегатів Королівського військово-морського флоту Данії, військово-морських сил Туреччини, військово-морського флоту США, військово-морських сил Італії.

Також до цієї групи періодично приєднуються кораблі військово-морських сил інших країн-членів НАТО, зокрема Німеччини, Греції, Іспані, Португалії і Нідерландір.

Ротація відбувається раз у шість місяців. Командувач постійною групою призначається на строк до одного року. Акваторія групи охоплює. Середземно море та частину Адріатичного. Група упродовж останніх двадцяти років була задіяна у різноманітних операціях та місіях.

Минулого 2020 року, група SNMG2 увійшла до складу учасників українсько-американського навчання Sea Breeze 2020, які були спрямовані на виконання спільних завдань по сприянню безпеки в Чорноморському регіоні.

Візит відбувся відповідно до Плану заходів міжнародного співробітництва Міністерства оборони України та Збройних Сил України.

28 червня, в Одесі відбулась урочиста церемонія відкриття українсько-американського навчання «Сі Бриз – 2021». Темою цьогорічного навчання є проведення міжнародної морської операції з безпеки в кризовому регіоні для підтримання миру та безпеки.

Sea Breeze — це багатонаціональні військові навчання, які проводяться на території України починаючи з 1997-го року відповідно до «Меморандуму про взаєморозуміння та співробітництво з питань оборони та військових відносин» між Міноборони США і Міноборони України від 1993-го року.