Британський есмінець Defender зайшов у порт Батумі

17:01 25.06.2021

Британський есмінець HMS Defender увійшов у порт Батумі (Аджарська АР).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє інформаційний портал «Новини-Грузія» з посиланням на посольство Сполученого Королівства в Грузії.

«Ми раді приймати в Батумі один із найсильніших есмінців ВМФ Великобританії HMS Defender. Сполучене Королівство продовжує співпрацювати з партнерами і союзниками в чорноморському регіоні задля гарантування безпеки», – йдеться в повідомленні посольства.

Як повідомлялося раніше, 23 червня Міноборони РФ заявило, що російські військові і прикордонники відкрили «попереджувальний» вогонь і провели «попереджувальне» бомбометання по курсу британського есмінця Defender, коли він проходив біля берегів окупованого РФ Криму, в районі мису Фіолент.

У Міністерстві оборони Великобританії спростували заяву РФ про відкриття попереджувального вогню по есмінцю Defender, а також заперечували, що на шляху проходження корабля російською стороною проводилося бомбометання.

У британському відомстві заявили, що корабель Королівського флоту здійснював мирний прохід територіальними водами України відповідно до норм міжнародного права.

Корабель здійснював звичайний транзит з Одеси до Грузії через Чорне море.

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон заявив, що британський есмінець Defender діяв законно в міжнародних водах біля узбережжя окупованого Росією Криму.

АР Крим була окупована РФ у результаті агресії, яка почалася 20 лютого 2014 року і триває досі.