Глава МЗС Туреччини виключив загрозу російських С-400 для НАТО

12:41 07.06.2021

Куплені у Росії зенітні ракетні системи С-400 не представляють ніякої загрози для країн НАТО.

Про це заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу в колонці для газети L'Opinion напередодні свого візиту до Франції, передає УНН.

Він висловив готовність розглядати питання С-400 на основі конструктивного діалогу.

Росія і Туреччина уклали контракт на поставку С-400 в 2017 році. Влітку 2019 року республіка отримала перші компоненти зенітних ракетних систем, а восени Росія достроково поставила Туреччині чотири дивізіони С-400 на 2,5 млрд доларів.

США неодноразово погрожували Анкарі санкціями через закупівлю російських зенітно-ракетних комплексів. У грудні 2020 року американська влада ввела санкції проти Управління оборонної промисловості Туреччини і її глави Ісмаїла Демір. На той момент держсекретар США Майк Помпео заявляв, що Сполучені Штати неодноразово попереджали Туреччину, що поставки С-400 «поставлять під загрозу безпеку військових і техніки США і нададуть значні кошти оборонного сектора Росії, а також доступ Росії до Збройних сил Туреччини та її оборонної промисловості».

Туреччина планувала розгорнути російські комплекси в квітні минулого року, однак через пандемію коронавірусу розгортання С-400 було призупинено.

Ще на цю тему