Російський фрегат «Адмирал Григорович» провів ракетні стрільби в Чорному морі

19:41 26.05.2021

Екіпаж російського фрегата «Адмирал Григорович» в акваторії Чорного моря провів ракетні стрільби зенітним ракетним комплексом «Штиль», повідомляє пресслужба Міноборони Росії. Зазначається, що стрільби були проведені під час спільного навчання з протикорабельними ракетними комплексами «Утес» і «Бал».

«Бойові стрільби проведені в декілька етапів, під час яких було виконано понад 10 ракетних пусків з борта корабля і берегових комплексів», – йдеться у повідомленні Мінборони Росії.

Згідно із задумом навчань, додали в російському міністерстві, бойовим розрахунками берегових ракетних комплексів було поставлено завдання – знайти надводний корабель і після виявлення виконати по морській цілі ракетні стрільби декількома ракетами: «Прогрес» і «Уран».

«У свою чергу, екіпаж фрегата виявив повітряні цілі, взяв на супровід і успішно їх вразив на безпечній для корабля дистанції та висоті, застосувавши зенітний ракетний комплекс «Штиль». Результати виконання ракетних стрільб, траєкторія польоту ракет протикорабельних комплексів «Утес» і «Бал» та їх поразка корабельним зенітним ракетним комплексом були зафіксовані безпілотними літальними апаратами морської авіації і ППО Чорноморського флоту», – повідомили в Міноборони Росії.

Напередодні ЗМІ повідомили, що військові російської армії провели в Криму навчання з відбиття нападу диверсантів умовного противника, під час яких провели бойові розрахунки зенітного ракетного комплексу (ЗРК) С-400 «Тріумф», що дислокується на півострові.

Заступниця глави місії США при ОБСЄ Елізабет Розенсток-Сіллер повідомляла раніше, що Росія на тлі заяв про відведення своїх військ від кордонів України та з Криму, почала перекидати на півострів важку військову техніку. До цього в місії повідомляли, що, згідно з оцінками, Росія перекинула додатково на півострів 15-25 тисяч своїх військових.

22 квітня Міноборони Росії провело в Криму «міжвидові навчання», на які прибув керівник російського військового відомства Сергій Шойгу. Він також повідомив про завершення військових навчань у Південному та Західному військових округах і відведення військ у місця їх постійної дислокації.

Президент України Володимир Зеленський 11 травня під час інтерв'ю українським телеканалам в рамках Всеукраїнського форуму «Україна 30. Безпека країни» в Києві вказав на те, що Росія вивела з території українського півострова лише 3,5 тисячі своїх військових, тому, вважає він, «загроза загострення залишається».

Україна та її західні союзники говорили про небачене з 2014 року нарощування військової присутності Росії біля східних кордонів України, а також в анексованому Криму, в Чорному та Азовському морях. Москва заявляла, що пересування російської армії територією Росії (до якої вона зараховує і український Крим) не має викликати занепокоєння інших країн, зокрема України.

Ще на цю тему