Прокуратура АРК розпочала кримінальне провадження щодо постачання обладнання Siemens до Криму

15:20 24.05.2021

Розпочато кримінальне провадження за фактом незаконного постачання обладнання на тимчасово окуповану територію українського півострова. 

Про це повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим, пише QHA.

Йдеться про обладнання для водних споруд виробництва європейських компаній Siemens AG та Grundfos AG.

Вказані протиправні дії були вчинені з використанням суб’єктів господарювання Росії та в обхід санкційних заборон Європейскього Союзу, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що кримінальне провадження розпочато за частиною 1 статті 332-1 Кримінального кодексу України — порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї з метою заподіяння шкоди інтересам держави. Стаття передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на той самий строк.

Досудове розслідування здійснюватиметься управлінням Служби безпеки України в АР Крим.

У 2017 році Siemens підтвердив незаконне переміщення чотирьох своїх газових турбін, призначених для проекту в російській Тамані, на територію окупованого Криму всупереч санкціям ЄС і заявив про припинення поставок генеруючого обладнання за діючими контрактами з держкомпаніями РФ. Концерн заявив про вихід зі складу ЗАТ «Интеравтоматика», яка задіяна в установці турбін на ТЕС в Криму.

1 жовтня 2018 року в Криму були запущені в експлуатацію перші блоки Таврійської і Балаклавської ТЕС, на яких встановлені турбіни німецької компанії Siemens. Пізніше Siemens назвав поставки турбін до Криму «прикрим інцидентом».
 

Ще на цю тему