Грузія отримає власне виробництво БПЛА та автоматів М4

19:00 19.05.2021

Грузія оголосила про свої плани розпочати виробництво безпілотних літальних апаратів і штурмових гвинтівок M4 у 2022 році.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на Army Recognition.

У Грузії почнеться виробництво безпілотних літальних апаратів і автоматів типу М4. Про це міністр оборони Грузії Джуаншер Бурчуладзе заявив під час виступу в парламенті.

З метою посилення боєздатності Грузії планується закупівля безпілотних літальних апаратів, а також створення виробничих потужностей для їх виробництва. Для виконання плану «Підтримка Сил оборони-2030» ведуться переговори з деякими країнами НАТО і уточнюються деталі та підходи у військово-технічній співпраці.

Міністр також повідомив, що тривають перемовини з південноафриканськими і польськими та ізраїльськими компаніями про створення спільного підприємства з виробництва малих і великих безпілотних літальних апаратів та автоматичної стрілецької зброї на базі військового науково-технічного центру «Дельта», який належить міністерству оборони.

У 2021 році планується підписати контракт, а вже у наступному році запустити виробництво, – зазначив Бурчуладзе. За словами міністра, перші вироблені в Грузії безпілотники мають з’явитися в 2022 році.

Крім того, міністр наголосив, що до кінця року на території «Дельта» почне працювати нове грузино-ізраїльське підприємство, яке налагодить виробництво автоматів М4.

Автоматичний карабін М4 був сконструйований на базі штурмової гвинтівки М16 і призначений для озброєння екіпажів бойових машин і розрахунків озброєння і військової техніки. Він виявився настільки вдалим, що Командування спеціальних операцій США прийняло його в якості єдиної зброї для всіх своїх підрозділів. Потім на М4 перейшла і вся американська армія, так як зручність укороченого карабіна в сучасних умовах більш ніж компенсує незначне зниження його характеристик в порівнянні з гвинтівкою.

Основними відмінностями М4 від М16А2 є ствол меншої довжини і висувний телескопічний приклад.

У лютому, 2021 року, за підтримки США Сили оборони Грузії отримали нові великокаліберні кулемети M2А1 та 40 мм автоматичні станкові гранатомети MK 19. Також була продемонстрована отримана Грузією чергова партія американських ручних кулеметів M249 під патрон 5,56х45 мм НАТО.

На заході були присутні міністр оборони Іраклій Гарібашвілі та командувач Силами оборони генерал-майор Георгій Матіашвілі.

Перша партія отриманих грузинською армією з США кулеметів М249 була продемонстрована у вересні 2020 року. Всього, згідно із заявою посольства США, грузинська сторона повинна отримати 600 кулеметів М249.
 

Ще на цю тему