«Сигнал росіянам: стримування без ескалації». Експерти про нюанси відправки до Чорного моря куттера Берегової охорони США

13:21 28.04.2021

Минулого тижня очікувалось, що в Чорне море зайдуть два есмінці США «Дональд Кук» і «Рузвельт», однак наміри не були реалізовані. Втім, американці не планують залишати регіон без своєї уваги і присутності, але давати привід для звинувачень у штучній ескалації також не планують. Спрямування сюди кораблів берегової охорони — прозорий і прямий сигнал.

Українські експерти заспокоюють тих, хто розчарований появою буцімто лише «катерів» замість грізних есмінців. 

Керівник Моніторингової групи «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» Андрій Клименко у себе на ФБ-сторінці зауважує, що USCGC Hamilton (WMSL-753) за своїми параметрами є не катером, а куттером.

Це корабель Берегової охорони США — водотоннажність — 4600 т, довжина — 127 м, ширина — 16 м, висота — 43 м, осадка — 6,9 м… Отже, цей «катер» — насправді куттер. Озброєння — 57-мм гармата МК 110, чотири кулемети Browning M2, гвинтокрил MH-65C Dolphin MCH, — пише Клименко. 

USCGC Hamilton (WMSL-753) — це четвертий куттер типу «Ледженд» Берегової охорони США. Такі куттери — найбільший активний клас патрульних куттерів. Призначені, зокрема, для забезпечення національної безпеки, охорони територіальних вод, захисту рибальських промислів.

Клименко вважає, що показовим буде те, чи увійде «Гамільтон» до українських портів на Чорному морі.

І нагадує: «В 2019 році з 52 візитів кораблів НАТО до портів Чорного моря 16 разів були заходи до Одеси (це був максимум з 2014, кораблі чорноморських країн в цій статистиці не враховуються). А ось у 2020 - лише 2 з 34 (пандемія??...), у 2021 за 4 місяці - 1».

Користувачі ФБ іронічно нагадують, що з Одеси саме видворили російського консула.