Вишеградська група: Агресивні дії Росії дорого їй коштуватимуть

18:21 26.04.2021

Країни Вишеградської групи (Польща, Словаччина, Угорщина, Чехія) повністю підтримують дії офіційної Праги щодо оголошення персонами нон грата 18 російських розвідників, які діяли під дипломатичним прикриттям, і пропонують їй свою підтримку.

Про це йдеться в декларації, ухваленій у понеділок главами урядів країн Вишеграду, за результатами термінового засідання в онлайн-режимі, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми, прем’єри Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини, висловлюємо повну солідарність з Чехією, нашим близьким партнером і сусідом, у зв’язку з участю російських розвідників у діях, що призвели до вибуху на складах боєприпасів у Врбетіце в 2014 році, а також непропорційними діями Росії у відповідь на повністю обґрунтоване рішення Чехії про видалення 18-ти російських офіцерів розвідки зі своєї території, і пропонуємо Чехії свою дипломатичну і консульську підтримку», – йдеться в декларації, оприлюдненій на офіційній сторінці уряду РП.

У документі засуджуються протиправні і брутальні дії російських розвідників.

«Ми не дозволимо, щоб ці дії поділили Європу. Країни Вишеградської групи рішуче налаштовані, аби разом з іншими країнами-членами ЄС здійснити кроки щодо зміцнення наших можливостей до протидії», – йдеться в декларації.

Як зауважив з цього приводу під час брифінгу для ЗМІ заступник глави МЗС Польщі Шимон Шинковський вель Сеньк, крім висловлення солідарності з Чехією прем’єри обговорили «комплексні дії на довгострокову перспективу».

Прем'єри також звернули увагу на потребу зменшення залежності від Росії в енергетичній сфері і «необхідність переконати німецьких партнерів, що будівництво Nord Stream 2 є шкідливим проєктом».

Шинковський вель Сеньк підкреслив, що країни Вишеграду спільно, в рамках ЄС та НАТО, здійснюватимуть чергові кроки, аби переконати Росію, що напади на західні демократії та інші країни є «їй дорого коштуватимуть, і ця ціна постійно зростатиме».

Як повідомлялося, 17 квітня уряд Чехії оголосив про рішення видворити 18 співробітників посольства РФ, яких вважають агентами російських спецслужб. У Чехії заявляють, що російські спецслужби є причетними до вибухів на складах боєприпасів у Врбетіце в 2014 році.

У відповідь Москва вислала 20 співробітників посольства Чехії, серед яких 16 дипломатів.

Після цього чеська сторона виступила з вимогою повернути назад усіх своїх депортованих працівників, а в разі відмови - привести кількісний склад посольств обох країн у відповідність.

23 квітня стало відомо, що Чехія і Росія погодили загальну кількість працівників диппредставництв, які повинні залишитися у столицях. У посольствах в Москві і Празі залишиться рівна кількість людей: по 7 дипломатів, 25 технічних працівників і 19 адміністративно-технічних працівників.

Ще на цю тему