«Скіфське золото»: Вердикт у справі оголосять в серпні - Єнін

11:45 23.04.2021

Суд в Амстердамі щодо повернення в Україну частини культурної спадщини «Скіфське золото» оголосить остаточне рішення у справі до кінця серпня. 

Про це повідомив заступник глави МЗС України Євген Єнін в Facebook, пише ZN,UA.

За його словами, під час засідання апеляційного суду 22 квітня Україна закликала нідерландське правосуддя не допустити порушення Конвенції ЮНЕСКО 1970 шляхом передачі культурної спадщини України державі-агресору.

У той же час керівники «кримських музеїв» не змогли відповісти на елементарне запитання - вони представляють Україну (власника цінностей) або державу-окупанта?

«Безумовно навіть позитивне рішення апеляційної інстанції Амстердама це ще не фінальна крапка! РФ буде максимально затягувати процес, як і в десятках інших міжнародних судах і арбітражах», - вважає Єнін.

У минулому році українська сторона домоглася відводу судді Дуко Ораньє, що розглядав справу про скіфське золото, оскільки були сумніви в його об'єктивності і незаангажованості.

Зараз на території Королівства Нідерланди знаходиться понад 565 предметів з Музейного фонду України. В основному це археологічні знахідки. Страхова вартість колекції - 10 мільйонів євро.

У грудні 2016 року Печерський райсуд Києва наклав арешт на «скіфське золото», в Інтерпол направили документи для оголошення арештованого майна в міжнародний розшук.

11 березня 2019 року почалися слухання справи щодо повернення в Україну «скіфського золота» в Апеляційному суді Амстердама.
 

Ще на цю тему