До кінця серпня суд Амстердама планує оголосити рішення у справі «скіфського золота»

10:20 23.04.2021

Апеляційний суд Амстердама до кінця серпня має намір оголосити рішення у справі про експонати виставки «Крим - золотий острів у Чорному морі», відомих як «скіфське золото», які перед окупацією Росією Криму демонструвалися у Нідерландах в музеї Алларда Пірсона.

Як повідомляє «Європейська правда», про це у Facebook написав заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін.

«Завершили сьогоднішнє (22 квітня) засідання апеляційного суду м. Амстердам щодо повернення в Україну частини нашої культурної спадщини «Скіфське золото». Судді планують оголосити про своє рішення вже найближчими місяцями, до кінця серпня», - написав Єнін.

Він розповів, що під час своїх виступів члени української делегації наголошували на тому, що йдеться не лише про історичні артефакти, а про світовий порядок і систему міжнародного права.

«Ми побачили чергові спроби Росії руйнувати міжнародне право гібридними методами, в хід йшла відверта брехня (про без 5 хвилинне міжнародне визнання «республіки Крим»), посилання на неіснуючі закони, на кшталт радянських, «сльози кримських дітей, які хочуть скоріше побачити золото у себе вдома» і тощо. Була навіть окрема подяка «царю батюшці» за заснування музеїв в Криму»,- написав Єнін.

14 грудня 2016 року суд Амстердама вирішив повернути Україні скіфське золото, яке на час анексії Криму перебувало на експозиції в голландському музеї. Однак у січні 2017 року кримські музеї почали процес оскарження рішення суду Амстердама.

Провадження було призупинене до вирішення питання про відвід одного з суддів, якого Україна звинуватила в упередженості і зв'язках з Росією. Апеляційна палата суду Амстердама 28 жовтня задовольнила клопотання України про відвід судді.
 

Ще на цю тему