Збереження санкцій проти Москви унеможливіть російські інвестиції в чорногорську економіку - посол

08:15 24.03.2021

Росія сподівається, що нова чорногорська влада відмінить рішення про запровадження антиросійських санкцій. 

Про це розповів посол РФ в Подгориці Владислав Маслеников в інтерв'ю газеті «Vijesti», пише Балканський оглядач у Фейсбуці.

«Вступ Чорногорії до НАТО не міг не мати негативного впливу на відносини з нашою країною, тоді як на задньому плані тривала русофобська кампанія, що розпочалася, примножила цей негативний ефект. Однак після парламентських виборів 30 серпня 2020 року та формування нового уряду Чорногорії ми стали свідками певних позитивних змін. У новій коаліції в парламенті та в керівництві нового уряду вони заявляли про зусилля, спрямовані на покращення відносин з Росією, про бажання "перегорнути новий аркуш". Питання, напевно, полягає в тому, наскільки серйозно нова влада готова до конкретних кроків. Нам очевидно, що громадяни Чорногорії на це розраховують», - заявив дипломат.

Він повідомив, що обговорював тему відміни санкцій з новим керівництвом Чорногорії, і, на його думку, «якщо ми говоримо про те, як перевернути новий аркуш двостороннього співробітництва, то незрозуміло, чому тягар та марний спадок попередніх влад слід нести з собою».

«Подгориця приєдналася до антиросійських санкцій у 2014 році, і за ці сім років це не наблизило вашу країну ні на крок до членства в ЄС. Тоді як непоправні економічні втрати Чорногорії від приєднання до антиросійських заходів можна оцінити у конкретні десятки мільйонів доларів», - підкреслив він.

Санкції Чорногорії проти Росії, за словами дипломата, мають негативний вплив і на РФ. Зокрема, «32 члени обох палат російського парламенту, низка політиків, бізнесменів та громадських активістів не можуть потрапити до Чорногорії», хоча «серед них є давні та щирі друзі» країни. Відповідно, Росія буде застосовувати обмежувальні заходи у відповідь по відношенню до всіх, хто приєднався до антиросійських санкцій. «Іноді створюється враження, що деякі люди в Чорногорії розраховують на те, що якщо економічний ефект від ваших ворожих дій буде для Росії нульовим і недійсним, то ми не будемо звертати на них увагу. Боюся, цього не буде - наші вимушені взаємні заходи залишаються в силі для всіх держав-членів ЄС та тих країн, які до них приєдналися», - зазначив дипломат. 

Посол РФ також дав зрозуміти, що збереження санкцій проти Москви офіційною Подгорицею унеможливіть російські інвестиції в чорногорську економіку.

«Згідно з офіційною статистикою Чорногорії, у 2020 році, незважаючи на нову пандемію коронавірусу, Росія посіла перше місце за обсягом прямих іноземних інвестицій в Чорногорію - 99 млн євро. Більше того, ми постійно чуємо про зацікавленість чорногорської сторони новими інвестиціями з боку Росії. Є інтерес у російських ділових колах. У той же час, я не можу не нагадати вам, що санкції ЄС, до яких приєдналася Подгорица, стосуються низки російських компаній та певних сфер економіки. Тому підтримка цих обмежувальних заходів, природно, обмежує можливості економічного співробітництва», - зазначив Маслеников.

Він також висловив думку, що рішення Апеляційного суду, якій 5 лютого ц.р. відмінив вирок у справі про спробу державного перевороту, до якого були нібито причетні співробітники російських спецслужб, підтверджує абсурдність звинувачень щодо причетності Росії. «Ми багато чули про т.зв. спроб державного перевороту в день виборів 2016 року, тому я хотів би зазначити, що ми бачимо рішення Апеляційного суду Чорногорії від 5 лютого як переконливе підтвердження абсурдності тверджень про нібито причетність Росії до спроб організувати будь-яку незаконну діяльність в Чорногорії», - підкреслив російський посол.
 

Ще на цю тему