У Маріуполі завершили екопроєкт з реконструкції аглофабрики на металургійному комбінаті 

17:40 04.03.2021

Маріупольський металургійний комбінат ім.Ілліча (ММК, Донецька обл.), що входить до групи «Метінвест», завершив один з найбільших екологічних проєктів в історії незалежної України – реконструкцію аглофабрики, інвестиції в яку склали більше $ 160 мільйонів.

Передає Національний Промисловий Портал з посиланням на Інтерфакс-Україна.

Як повідомив генеральний директор ММК Тарас Шевченко в ході віртуального престуру на Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча в середу, масштабна екологічна модернізація аглофабрики тривала понад сім років, і наразі проєкт завершений.

У пресрелізі до заходу констатується, що аглофабрика ММК ім. Ілліча – найбільша в Європі. На аглофабриці проводиться агломерат для виплавки чавуну. Аглофабрика складається з двох відділень: шихтопідготовки, де приймають сировину і готують її до процесу спікання, і відділення агломерації, де й відбувається саме спікання. Відділення агломерації включає 12 агломашин, які мають зони спікання та охолодження. Площа зони спікання, а саме по ній визначають масштаби фабрики, становить понад 1 тис кв.м, максимальний обсяг виробництва – понад 13 млн тонн агломерату на рік.

До останнього часу на аглофабрику доводилося 80% всіх викидів підприємства і до 40% викидів пилу в Маріуполі. Сьогодні жодна труба аглофабрики не димить, а рівень викидів приведений до європейських стандартів. Після поетапного введення в експлуатацію всіх нових фільтрів, викиди пилу знизяться на 90%, викиди сірки – на 46%. В цілому ж, завдяки проєкту реконструкції очисних споруд аглофабрики, викиди пилу в Маріуполі скоротяться на третину.

Головним постачальником устаткування і технологій виступила італійська компанія Termokimik Corporation, генпідрядник проєкту – «Метінвест-Інжиніринг».

Технічне рішення проєкту передбачає створення складної двоступеневої системи очищення газів. Перший ступінь – грубе очищування від пилу за допомогою сучасних циклонів Hurriclone. Вони вловлюють великі частки пилу, щоб повторно використовувати її у виробництві. Другий ступінь – доочищення газу від пилу і з’єднань сірки в потужних рукавних фільтрах, що дозволяють знизити викиди пилу більш ніж в десять разів.

Екологічна модернізація аглофабрики стартувала в кінці 2012 року. Тоді почалося опрацювання основних технічних рішень по системах газоочищення і розробки проєктно-кошторисної документації. А у 2014 році Метінвест і Termokimik уклали договір на постачання основного технологічного обладнання. Це і стало стартом активної фази реалізації проєкту.

ММК ім. Ілліча входить до групи «Метінвест», основними акціонерами якої є група «СКМ» (71,24%) і «Смарт-холдинг» (23,76%), які спільно керують їм. ТОВ «Метінвест Холдинг” – управляюча компанія групи «Метінвест».

Ще на цю тему