У Криму незаконно приватизують пам'ятники архітектури ‒ представництво президента України

17:40 18.02.2021

У Представництві Президента України в АРК повідомляють, що у відомстві продовжують фіксувати в Криму факти «знищення пам'яток архітектури та культурної спадщини», в тому числі через незаконну приватизацію.

«З відкритих джерел представництву стало відомо про незаконне привласнення пам'ятки архітектури місцевого значення «Вілла«Мрія» (Сімеїз) на тимчасово окупованій території АР Крим. Крім цього, на офіційному сайті єдиної інформаційної системи в сфері закупівель Російської Федерації було виявлено закупівлю №0175200000418000670 на виконання незаконних реставраційних і протиаварійних робіт пам'ятки архітектури «Вілла «Ксенія» (Сімеїз), що може призвести до її пошкодження і знищення», ‒ йдеться в інформації представництва, передає Крим.Реалії.

У відомстві зазначили, що «постійно звертають увагу міжнародної спільноти» на використання Росією пам'ятника Стародавнього міста Херсонес Таврійський».

«На цей момент загострюється питання незаконного використання території Херсонесу-Таврійського окупаційною адміністрацією РФ. Наприклад, здійснюються незаконні археологічні розкопки російськими громадянами та незаконні дії окупаційної адміністрації спрямовані на “благоустрій” території Херсонесу, що порушує автентичність об’єкту світової культурної спадщини», ‒ підкреслюють у представництві.

Вказується, що «знищення культурної спадщини та ідентичності місцевих громад, зміна статусу майна України, його експропріація або знищення можуть бути кваліфіковані, як воєнні злочини».

За інформацією представництва, ці факти були передані в Прокуратуру АРК і Севастополя та в подальшому залучені до відповідних кримінальних проваджень.

У травні 2020 року Кабінет міністрів України ухвалив постанову «Про внесення об'єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам'яток України» (АР Крим)» і «Про внесення об'єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам'яток України (Севастополь)», відповідно до яких до реєстру були внесені 175 об'єктів культурної спадщини національного значення, розташованих на Кримському півострові: 164 в Криму і 11 ‒ у Севастополі.

У Мінкульті України зазначили, що тепер можна залучати для захисту кримських пам'яток історії та архітектури міжнародні організації.

Ще на цю тему