Економічний спад у Росії підриває «кримський консенсус» - NYT

09:00 02.02.2021

Економічний спад в Російській Федерації, в тому числі на тлі санкцій США і ЄС після незаконної анексії Криму, змусив населення переглянути своє ставлення до президента Володимира Путіна. 

Про це йдеться в статті провідного американського видання The New York Times, передає УНН.

«Опитування громадської думки протягом декількох років відслідковують поворот у національних настроях в інший бік від того, що називалося "кримським консенсусом" про широку підтримку президента Володимира Путіна після анексії українського півострова. Тепер люди зосереджені на своєму розчаруванні через різке падіння заробітної плати і пенсій», - пише автор статті.

Ціла низка факторів порушила так званий «кримський консенсус», згідно з матеріалом NYT. Так, в 2014 році, коли Путін незаконно окупував Крим, його рейтинги схвалення всередині країни різко зросли, незважаючи на те, що європейські країни, США та інші держави відповіли санкціями, які загрожували економіці Росії.

Конфронтаційна зовнішня політика спочатку була шалено популярною в країні, в той час як для економічного ефекту знадобилися роки, щоб проникнути в політику.

Однак фінансова стагнація, викликана санкціями, скорочення іноземних інвестицій на тлі напруженості із Заходом і низьких цін на нафту змусили Кремль проводити непопулярні заходи, в тому числі підвищення пенсійного віку для підтримки державних пенсійних фондів.

Також, як зазначає автор, середня заробітна плата росіян з поправкою на інфляцію знижувалася після агресії проти України, і тепер вони на 10% нижче, ніж сім років тому.

«Це позначається на підтримці уряду Путіна. На вулиці вийшла ціла низка опозиційних груп, від комуністів до правих націоналістів», - сказано в статті.

Відзначається, що причина виходу людей на акції безпосередньо не пов'язана з економікою, однак, на думку політологів, які на тлі зміни політичних факторів, економіка також стає важливою.

У Росії на вихідних пройшли масові акції протесту на підтримку опозиційного політика Олексія Навального, якого заарештували 17 січня.

На акціях 31 січня по всій Росії були затримані понад п'ять тисяч осіб - це рекордна кількість затриманих в історії країни.

«Кримський консенсус» - це політологічний термін, яким описується підтримка більшості російського суспільства незаконної анексії Криму Російською Федерацією.

Ще на цю тему