Лефортовський суд Москви розгляне справу про хабар колишнього «віце-прем’єра Криму» Нахлупіна

09:00 13.01.2021

Верховний суд РФ направив для розгляду по суті в Лефортовський суд Москви кримінальну справу про хабарництво стосовно колишнього «заступника голови Ради міністрів Криму» Віталія Нахлупіна, який сприяв Росії в окупації Криму та обинувачується в Україні в державній зраді.

Про це агентству Інтерфакс повідомили в прес-службі Верховного суду, пише Центр журналістських розслідувань.

Як вказується, із заявою про зміну територіальної підсудності до суду звернулася Генпрокуратура РФ.

11 грудня 2020 року Головне слідче управління Слідчого комітету Росії завершило розслідування кримінальної справи Віталія Нахлупіна і його «неофіційних помічників» колишнього «в.о. заступника міністра транспорту Криму» Валентина Дукорського і колишнього «заступника голови комітету конкурентної політики Криму» Ярослава Сливки в отриманні хабара в особливо великому розмірі (ч.6 ст. 290 КК РФ) і направили його в Генеральну прокуратуру РФ для затвердження обвинувального висновку та подальшої передачі в суд.

«За версією слідства, в період 2017-2018 років Нахлупін організував через Дукорського і Сливку отримання хабара. В обмін на грошові кошти фігуранти забезпечували перемоги певних комерційних організацій на аукціонах у 28 державних закупівлях в рамках реалізації федеральних і регіональних програм. Загальна сума хабара за вказаний період склала понад 16 млн рублів», – йдеться в повідомленні Слідкому РФ.

Сливка уклав досудову угоду про співпрацю зі слідством і в лютому 2020 року було переведений під домашній арешт. У листопаді 2020 року суд в Москві засудив його до 6,5 років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном п’ять років.

Раніше повідомлялось, що 17 жовтня 2018 року «віце-прем’єр» окупаційного «уряду Криму» Віталій Нахлупін був затриманий російськими силовиками в Москві за підозрою у хабарництві.

Віталій Нахлупін прийшов до Криму у 2010 році у складі команди покійного прем’єр-міністра автономії Василя Джарти. Він очолював комісію з бюджетної та економічної політики Верховної Ради Криму. Нахлупін активно сприяв окупації Криму і у вересні 2014 року обрався до «Госсовєту Криму» за виборчим списком «Єдиної Росії». У січні 2016 року «глава Криму» Сергій Аксьонов призначив Нахлупіна «заступником голови кримського уряду». В Україні Нахлупін обвинувачується у державній зраді.

Ще на цю тему